Každý desátý člověk v České republice žije se zdravotním postižením.

Tabák, nebo elektronická cigareta?

4. 4. 2013

Klasický tabák, nebo jeho elektronická náhražka s rozpuštěným nikotinem? To je dilema, které v poslední době řeší čím dál víc kuřáků. Není divu. Lidé se zapálenou klasickou cigaretou jsou čím dál tím víc považováni a asociály, kteří svým kouřem obtěžují a ohrožují okolí. Kouřit už se nesmí ve spoustě restaurací, veřejných prostorách a akcích, pracovištích i autobusových zastávkách. Kuřáci jsou tak systematicky šikanováni a odsouváni na okraj společenského dění. Aby bylo jasno. Jsem dost silná kuřačka. Nejsem na to zrovna hrdá, ale cigareta ke mně tak nějak patří už mnoho let. Proto ani mě nemohl nezasáhnout trend elektronické cigarety.

Kouřím jí už přes dva měsíce a paralelně dělám průzkum mezi spolukuřáky, co jim vyhovuje lépe. Podle mých zjištění elektronickou cigaretu zkusil už kde kdo. Spousta lidí ji však vyzkoušela a za pár dní se vrátila ke klasickému ohni a dýmu. Zajímalo by mě, čím to je. Jasně. Drogová závislost je drogová závislost a náhražky nebývají uspokojivé. Také se vedou diskuse, zda je elektronická cigareta zdravější. Některé zdroje říkají, že ne. Já však v tomto případě zdraví neřeším, horší než klasika to nebude. Elektronická cigareta má však jedno obrovské plus, a sice to, že je několikanásobně levnější než klasické cigarety. To byl pro mě argument do pranice. A když plně přešel na elektroniku i můj švagr, kterého nikdy nikdo neviděl bez cigarety a který donedávna prokouřil měsíčně čtyři a půl tisíce, rozhodla jsem se to vyzkoušet také. Protože jsem kouřila mentolové cigarety, napoprvé jsem zvolila náplň s mentolovou příchutí. Nic moc a také jsem si koupila slabší roztok nikotinu, než potřebuji. Po testování cigaretových příchutí u kamarádů jsem prozatím zakotvila u příchuti vanilka, která mi vyhovuje. Hrozně ráda si prohlížím regály s liquidy ve specializované prodejně. Kromě tabákové příchutě jsou tu desítky možností. Fascinují mě příchutě jako tiramisu, čokoláda, třešeň, zelené jablko apod. To je něco jiného, než nudný tabák! Hodně lituji, že se roztok nedá běžně koupit v maličkých testerech, protože bych určitě ochutnala kupříkladu kávu. Takhle musím riskovat a sáhnout hlouběji do peněženky, abych pak zjistila, že mi příchuť vlastně nevyhovuje. Vím, že testery existují, ale objednávat přes internet mi připadá nevýhodné a v prodejně jsem na ně zatím nenarazila. Ani moc neřeším fakt, že na lahvičkách s liquidy od některých firem je lebka se zkříženými hnáty. Co by tak člověk mohl od nikotinu čekat jiného?

Zajímavé reakce na elektronickou cigaretu mám i od svého nekuřáckého okolí. Nevěřili byste, co lidí má tendenci se elektronickému kuřákovi posmívat. Posměváčci by se nad sebou měli zamyslet. Co je špatného na tom, když se člověk zkouší poprat se svou závislostí na cigaretách? I kdyby to nebylo zdravější, alespoň jim nesmrdí cigaretami pod nos.

A jak jsem dopadla s elektronickou cigaretou já? Sedím u svého počítače ve své nekuřácké pracovně, pokuřuji svou vanilku, nikoho neobtěžuji dýmem. Ještě nejsem tak daleko, abych si dala elektronickou cigaretu i venku na ulici. Podezíravé pohledy kolemjdoucích těžko snáším. I proto mám v kabelce balíček mentolek poslední záchrany. Jasně, že bych ráda přestala kouřit úplně, ale myslím, že to nedokážu. Jsem stresový kuřák a stres ze svého života prostě vymýtit neumím. Tak svou vášeň a závislost zkouším obalamutit elektronikou a to se mi celkem daří. Jestli to chcete zkusit i vy, budu držet palce.

    Přidat komentář...

    Naši partneři:

    HelpnetGreen Doors Fokus Praha Časopis Vozíčkář Časopis Vozka Časopis Psychologie Dnes Bayer

    Spolek Dobré místo, z.s.© 2011-2024 Lidé mezi lidmiZdravotně-sociální portál |