Každý desátý člověk v České republice žije se zdravotním postižením.

Nový web naleznete na adrese www.lidemezilidmi.cz

Hlášení

Chyba
  • The page you are trying to access does not exist.

Každý člověk je osobnost aneb nejsme vždy takoví, jak nás okolí posuzuje

Již jednou jsem se v tomto blogu zabývala tématem, že není vše tak, jak se na první pohled může zdát. Ráda bych se k tomuto tématu vrátila. Tentokrát z pohledu naší vnitřní osobnosti. Velmi často lidi kolem sebe pouze „škatulkujeme“ podle prvního pohledu. Když zapátráme v paměti a sáhneme si do svědomí, tak zjistíme, že to děláme všichni. Děláme to z důvodu zjednodušení orientace v rozsáhlém množství lidí, se kterými se každodenně setkáváme. Je to zcela normální a vcelku odůvodnitelné. Problém tohoto zjednodušení je v tom, že velmi často nepostřehneme osobnost člověka tak, jak ve skutečnosti je.

celý článek

Náhoda nebo záměrné kopírování?

Dnes během cesty k lékaři jsem nechtěně vyslechla vášnivý rozhovor dvou žen o tom, jak všichni všechno kopírují a že je to hrozné, jak to dnes vypadá. Že se kopírují i filmy a hudba, prostě všechno. A to mi připomnělo, že jsem před nějakou dobou v České televizi sledovala pořad 20 filmových sezón: Rozmarná léta českého filmu – r. 2001. Upoutala mne tam diskuse o převzetí jednoho motivu z našeho českého filmu Tmavomodrý svět. Prý podle něho vznikl americký film Pearl Harbor. Říkala jsem si, možné to je. Třeba nějaký Čech o tom motivu vyprávěl Američanům. Nebo to bylo sjednocení myslí a stejné příběhy vznikly zároveň na opačných koncích světa. Já se přikláním k první variantě. Když jsem však nad tím přemýšlela, vzpomněla jsem si, že se mi stala podobná věc. A tady je můj příběh.

celý článek

Není všechno tak, jak to na první pohled vypadá

Je až neuvěřitelné, co všechno se může stát. Myslím si, že skoro všichni známe termín anorexie. Pokud ne, tak laicky řečeno jde o nemoc, kdy má člověk problémy s přijímáním potravy. Většinou jsou to ty vychrtlé dívky, co si stále myslí, že jsou „tlusté“. Ty co mají při výšce 170 cm váhu kolem 40 kg. Dívky, co umírají na podvýživu. Je to vlastně psychická nemoc, protože se nevidí reálně tak, jak jsou. Zpočátku jen nechtějí jíst a některé i schválně zvrací, pokud se nají – z čehož většinou vznikne podobná nemoc, a to bulimie. U té je nebezpečné, že se člověk nemůže ovládnout, dostane „vlčí hlad“, ale protože si je vědom, že to kvantum jídla neměl sníst, tak jde jídlo vyzvracet. Tento efekt při několikerém opakování potom nastává i při malém množství požitého jídla. Z počátku u takových lidí může váha kolísat, proto jsou jednou tlustí a během krátké doby zase hubení. U anorexie, po dlouhém hladovění /počítáno na týdny, měsíce/, nastává „pouze“, že daná osoba není schopná jídlo pozřít. Cítí k němu takový odpor, že i přes nesnesitelný hlad, jej prostě nesní.

celý článek
Ludmila Kodýtková

Ludmila Kodýtková

Mám ráda literaturu - beletrii (historické romány, detektivky, humor, sci-fi a fantazy), poezii (Shakespeare, Vrchlický, Seifert, ...), hudbu většiny žánrů - vážná hudba, pop, rock, šanson, blues, televize - detektivky, historie, dobrodružné, fantazy, sci-fi, muzikály, divadelní hry a inscenace, dokumenty o přírodě, osobnostech a kultuře, sportovní přenosy - tenis a hokej.

Doporučit dál:

Naši partneři:

HelpnetGreen Doors Fokus Praha Časopis Vozíčkář Časopis Vozka Časopis Psychologie Dnes Bayer

Spolek Dobré místo, z.s.© 2011-2024 Lidé mezi lidmiZdravotně-sociální portál |