Každý desátý člověk v České republice žije se zdravotním postižením.

Sex a antidepresiva? Co vám doktor neřekne!

12. 4. 2012

Antidepresiva a léky proti úzkosti dnes užívají desítky milionů lidí po celém světě a určitě dokáží pomoci proti depresi a úzkostným stavům. Ne všichni však ví, co tyto léky dokáží provést s vaším sexuálním životem. Výzkumy říkají, že rozvoj sexuálních dysfunkcí při léčbě antidepresivy je různý při rozličných typech antidepresiv. Jejich výskyt je převážně závislý na dávce. Samotný výskyt sexuálních dysfunkcí v rámci léčby antidepresivy se pohybuje v rozmezí 25 – 45 %, dokonce bývá uváděno až 60 – 90 % léčených pacientů. V průměru se výskyt sexuálních dysfunkcí při léčbě antidepresivy pohybuje okolo 60 %. Větší množství problémů nalézáme u mužů, u žen zas bývá postižení závažnější. Přitom je třeba vzít v potaz skutečnost, že ženy jsou méně než muži ochotné se svěřovat se o svých sexuálních obtížích.

Psychiatři a další lékaři o tomto problému vědí, ale většinou zvolí vyčkávací taktiku a  pacientům o vlivu těchto léků na sexuální prožívání nic neřeknou. Prostě lék předepíší a pak čekají, zda si pacient začne časem na tyto problémy stěžovat. S depresí je to tak, že sama o sobě snižuje sexuální touhu. Antidepresivem se podaří depresi zvládnout, ale sexuální život se už nevrátí do stejných kolejí jako před nemocí. Dobrým indikátorem vedlejšího účinku léku je opoždění orgasmu, které se velmi často vyskytuje např. při užívání antidepresiv ze skupiny SSRI. Psychiatři uvádějí, že opoždění orgasmu u muže může vlastně partnerskému milování prospět, obzvlášť pokud muž trpěl předčasnou ejakulací. Jakou výhodu však z oddálení vlastního vyvrcholení mají ženy, na to jsem ještě nepřišla a vnímám to jako dost závažný problém. Nehledě na to, že často žena nedosáhne orgasmu vůbec.

Nabídka farmakologických přípravků je v dnešní době široká a co jednoho v posteli odrovná, druhému naprosto vyhovuje. Sama musím užívat antidepresiva již několik let a zkušenosti v oblasti sexu s nimi mám opravdu převážně negativní. Doba hledání a zkoušení se pohybuje spíše v měsících i letech a vždy se jako priorita bere léčba základního onemocnění, tedy deprese. Řešení druhotně vzniklé sexuální dysfunkce způsobené psychofarmaky je myslím bohužel často lékaři vnímáno jako jakýsi nadstandard.

Jako zásadní otázku vnímám, nakolik otevřeně by měli lékaři hovořit s pacientem či pacientkou o negativních účincích léků na jejich sexuální život. Nelíbí se mi všeobecně panující praxe, že to prostě nedělají. Pevně doufám, že tak jednají v dobré víře, aby nakonec výsledek takové debaty nebyl kontraproduktivní. Aby si třeba úzkostnější pacient upozorněn na možné komplikace problém sám nakonec nepřivolal. Když už se to tedy nedozví předem, měl by mít pacient ke svému lékaři takovou důvěru, aby se mu s případným problémem v sexuálním životě mohl svěřit. V ten moment už by neměl být prostor na nic jiného než na mnou výše propagovanou upřímnost a společné hledání řešení. A to existuje! Mezi všeobecné zásady léčby sexuálních dysfunkcí navozených antidepresivy je potřebné zařadit vhodný výběr antidepresiva s poukázáním na moderní medikamenty, které jen minimálně postihují sexuální funkce na základě svých farmakologických vlastností. Další strategií je redukce dávek antidepresiva na minimální možnou účinnou dávku, vyčkání na adaptaci léku, použití farmakologických antidot, psychoedukace, partnerské poradenství či specifické sexuální techniky a nácviky. To jen ve stručnosti. Myslím si, že je mimořádně důležité, aby pacienti měli informaci, že se problém může objevit a také, že se s ním dá něco dělat. Panující váhavost psychiatrů a ostatních lékařů mluvit o této problematice podle mně vůbec není na místě. Ptejte se a můžete se tak svého trápení v sexuálním životě zbavit!

Komentáře

  • Marek

    vloženo 17.5.2014 06:28:32

    Trpím dlouhá léta středně těžkou depresí. Je mi 44 let. AD užívám cca 1 rok. Před 4 lety jsem začal mít občasné problémy s erekcí. Podotýkám, bez užívání AD. Nechal jsem si od obvodní lékařky proto předepsat Sildenafil na podporu erekce. Bomba! Od té doby je sex lepší, než ve 20 letech. Sice ho nehradí pojišťovna, ale cca 1 400,- Kč za 32 tablet není taková hrůza, když vezmu v úvahu, že stačí cca 1/2 tablety a můžete prosouložit noc až do rána, pokud to partnerka vydrží. Opakovaný orgasmus není problém. S užíváním AD se přidalo podstatné oddálení vyvrcholení, což znamená, že partnerku vyřídíte dřív než sebe. Pokud mají chlapi problém se sexem při užívání AD, je to tím, že se stydí o tom mluvit s lékařem a řešit to. Jak je to u žen nevím. Tam to může být skutečně problém, protože na AD je odlišné prožívání emocí, které jsou pro ně při sexu důležitější, než pro muže.

  • Léčba předčasné ejakulace

    vloženo 7.5.2014 17:39:20

    Vhodným doplňkem je http://predcasnaejakulace.eu

  • Martin L

    vloženo 13.2.2014 11:03:06

    PS: Co se týká toho názoru o tlumení nebo "pečetění" problému. Tak se mohu jen divit, že v dnešní době kdy je internet plný převážně seriózních článků, (ze kterých si i ti co sami nepoznali jaké je to žít s nějakým psychickým problémem) se najdou takovéto předpotopní názory. To je asi stejné jako kdyby jste řekli diabetikovi "nepíchej si ten inzulín, to ti přece stejně slinivku nevyléčí"... Když srovnám svůj život před a (nyní už téměř) po braní těchto léků, pak mohu jen nechápat jak jsem se mohl tak dlouho zbytečně trápit než jsem si k té lékařce zašel. Náš mozek je bohužel jen zhluk buněk, které jsou ovlivňovány jen a pouze chemií, která když se dostane do nerovnováhy nepomůže Vám ani pánbůh. (Z vlastní zkušennosti, v době před léčbou jsem zkoušel nějakou dobu hledat klid v duši i pravidelnými návštvami kostela a mší...) Když pak je tato chemie následkem třeba jen jedné události, se kterou se vlivem dalších stresů z okolí vašeho života nevyrovnáte rozhozena, vaše psychika začne tuto nerovnováhu prohlubovat a jste ve spirále, ze které není úniku. Pokud pak tuto rozhozenou chemii na nějakou dobu pomocí léků uměle vyvážíte, dostanete se do pohody, která pokračuje i po vysazení. Samozřejmě to neznamená, že na vždy, protože to že jsem jednou tímto problémem trpěl znamená, že jsem patrně náchylnější (chceteli slabší) jedinec, kterému může podobný problém odstartovat jakákoli jiná další špatná událost, která se přihodí ve špatnou dobu a na špatném "místě". To už to, ale budu snad umět včas rozeznat a budu vědět, že se to dá léčit.
    PSS: Opravdu nejsem z reklamíno oddělení žádné farmaceutické společnosti. :-)

  • Martin L

    vloženo 13.2.2014 10:31:15

    Jak tu již někdo napsal. Stačí si přečíst příbalový leták. Mimo to mě osobně lékařka spolu s předpisem dala i tři knížky abych si přečetl vše o mé nemoci a léčbě ssri. Sám jsem pak na Apo-Paroxu již dva roky a momentálně ve stádiu snižování dávek vedoucímu k úplnému vysazení. Co se týká problematiky sexu, tak jednoznačně můj sexuální život ovlivnili, ovšem znatelně pouze cca půl roku, kdy jsem měl ze začátku problém s dosažením vyvrcholení vůbec, později pak pouze oddálené. Co se týká pozdějšího ovlivnění pak si mohu (ale hlavně moje žena) spíše pochvalovat svou delší výdrž, kterou každá žena u muže myslím spíše ocení. A co se týká kvality erekce pak jsem zaznamenal spíše zlepšení související patrně s ústupem léčených úzkostných stavů. Suma sumárum pokud se podívám s nadhledem na to co mi tyto léky dali a co vzali pak mohu jednoznačně konstatovat, že přínos znatelně převýšil negativa (pokud se o zmíněném dá vůbec mluvit jako o negativech) a za znatelné zlepšení celkové kvality mého života mohu antidepresiva jedině velebit a těm co je opravdu potřebují vřele doporučit.

  • zuzana

    vloženo 31.1.2014 14:06:18

    Pritel je bere uz pres rok..ja sem snim zatim par mesici, ale hrozne se trapim ja z naseho sexu nic nemam,... a jedine na co ma chut tak na oral ode mne...a nic vic.....nezlobte se na me ale ja bez sexu nedokazu s partnerem byt

  • onn

    vloženo 2.6.2013 13:53:15

    ja som sa nevedel zrobit pro AD cely mesiac som si mohol " honit " od rana do vecera an ic

  • Radek Filip

    vloženo 21.2.2013 02:18:55

    Uplně zbytečný článek. Samozřejmě, že AD mají řadu vedlejších účinků. Důvěřovat svému psychiatrovi a konzultovat s ním svůj stav podle skutečnosti a priorit je snad samozřejmost. Z vašeho článku spíš cítím pasivní postoj k léčbě a moře volného času při psaní blbostí. Zmínila jste jeden vedlejší účinek a pak spekulujete o nějakém spiknutí doktorů, jako byste neuměla sama přečíst příbalový leták.

  • Denis

    vloženo 19.12.2012 09:09:56

    Antidepresiva obecně většinou jen zapečetí problém kdesi hluboko v podvědomí tím, že nám dají zapomenout na bolest, kterou nám ten problém způsobuje. To, že nám je blbě (máme depresi) má nějaký důvod, a ta bolest je informace, kterou nemáme cenzurovat, ale máme jí naslouchat. Mrkněte na příběh paní Hanky tady: http://seropram.cz/pribeh-pani-hanky/ - ona to tam vysvětluje docela jasně, jak to funguje...

  • Martin Martínek

    vloženo 13.4.2012 04:54:02

    Hezký a pravdivý článek. Ale při naší nemoci nejde jen o to, jaké kdo užívá léky. Jsou muži i ženy, kteří snášejí antidepresiva dobře a přitom si nemohou najít partnera, se kterým by pak, jako třeba ty s manželem, nebo nesezdané páry mezi sebou - sex provozovaly nebo zkoušely techniky, které jejich sexuální život, ovlivněný nemocí, vylepšily. Já jako stydlivý sice už čtyřicetiletý chlapec o těchto věcech spíše básním a osobně se zlehka svěřuji spíše blízkým osobám bez lékařského pláště, ale jinak v tom co jsi napsala je veliká pravda, a je dobře, že na tomto webu takový článek je.

Přidat komentář...

Naši partneři:

HelpnetGreen Doors Fokus Praha Časopis Vozíčkář Časopis Vozka Časopis Psychologie Dnes Bayer

Spolek Dobré místo, z.s.© 2011-2024 Lidé mezi lidmiZdravotně-sociální portál |