Jak se bránit infekcím:
Jezte dostatek ovoce a zeleniny. Vitamíny v nejpřírodnější formě jsou pro organismus nejvíce prospěšné. Nic ve stravě nemůže nahradit dostatečnou porcí čerstvé zeleniny a ovoce. Vždy mějte doma v lednici připravené zásoby zeleniny na vaření nebo ovoce na svačiny. Dětem vždy do školy přidejte určitou porci té zeleniny či ovoce, které jim chutná.
Poraďte se s lékařem o správné výživě. Možná máte pocit, že na tom s jídelníčkem nejste až tak špatně, ale skutečnost může být úplně jiná. Posoudit by to měl odborník. Zkuste si zapisovat každý den úplně všechno jídlo, které přijímáte, a deník s sebou k lékaři či nutričnímu terapeutovi přineste. Uvidíte, že je prostor na změny. Online poradnu odborníka najdete například také na webu Výživa v nemoci .
Zařaďte do jídelníčku přípravky tekuté výživy – konzumované přímo nebo přidávané do jídla zvýší množství vitamínů, minerálů a dalších potřebných látek ve vašem těle. To je zvlášť důležité při opakovaných, vleklých infekcích a zánětech a u ohrožených skupin pacientů – např. chronicky nemocných seniorů. Přípravky zakoupíte v lékárně, jsou k dostání v mnoha příchutích a přidat je můžete i do koktejlů, kaší či polévek.
Na stránkách www.vyzivavnemoci.cz najdete kromě receptů na chutná a výživná jídla také spoustu dalších rad o správné výživě během nemoci.