Každý desátý člověk v České republice žije se zdravotním postižením.

Podvýživa seniorů: vážný problém, se kterým lze úspěšně bojovat

24. 1. 2013

Podvýživa (malnutrice) je závažné téma u člověka v každém věku, u starších lidí obzvlášť. Ačkoliv se případy nedostatečné výživy mohou zdát jasné, je užitečné seznámit se s jejími příznaky a včas problém rozpoznat. Může to být konzumace příliš malého množství jídla nebo strava chudá na výživné látky, ale v praxi se podvýživa často objevuje v kombinaci s psychickými, sociálními a fyzickými tématy.

Podvýživa seniorů: vážný problém, se kterým lze úspěšně bojovat

Těmi mohou být například:


Zdravotní obtíže – Starší lidé trpí často neduhy, kvůli kterým postupně ztrácejí chuť k jídlu, případně se jim strava hůře konzumuje. Chronické nemoci, užívání určitých léků, potíže s polykáním, žvýkáním, se vstřebáváním živin – to vše může vést k podvýživě. Senioři také často špatně snášejí pobyt v nemocnici, i ten může vést k nechutenství a následnému nedostatku živin v těle. Na podvýživě se mohou podílet i nemoci typu demence.

Jednotvárná strava – Někteří senioři si nechtějí nebo nemohou dopřát kvalitní – a tedy i dražší potraviny.

Striktní dieta – Dietní opatření, například zákaz solení, konzumace tuků, bílkovin nebo sacharidů, mají při určitých chorobách své opodstatnění a často bývají životně důležité. To ale nic nemění na faktu, že tento dietní režim se též může podílet na vzniku podvýživy.

Omezený kontakt s okolím – Staří lidé, kteří žijí sami, si často neradi vaří jen pro sebe. Netěší je stolovat osaměle. Bohužel často se tak jejich jídelníček zúží na chléb s máslem a kávu, což organismu z hlediska přísunu živin dlouhodobě stačit nemůže.

Deprese – Trápení, osamělost, chátrající zdraví, špatná pohyblivost a další faktory mohou vést až k depresivním stavům, při kterých se snižuje i chuť k jídlu.

Alkoholismus – Přílišná konzumace alkoholu může narušit zažívání a schopnost těla vstřebávat živiny. Alkoholik se navíc často dostane do stavu, kdy si alkoholem nahrazuje i samotné jídlo.

Špatná strava jako zdroj dalších potíží

Podvýživa u starších lidí představuje problém sama o sobě. Navíc se ale může podílet i na dalších zdravotních problémech jako je oslabená imunita (ta může být následně zdrojem zvýšeného rizika infekce), zhoršené hojení ran anebo chátrající svaly – kvůli slabým svalům je člověk náchylnější k pádům a zlomeninám.

I proto je důležité malnutrici nepodceňovat! V případě, že Váš blízký není schopen přijmout dostatečné množství energie a živin v běžné stravě, je možné doplnit ji přípravky speciální tekuté výživy – Nutridrinky*, se kterými lze i stravu dochutit a energeticky obohatit.

O způsobech, jak podvýživě předcházet a jak ji řešit, včetně spousty chutných receptů, se dočtete na www.vyzivavnemoci.cz.


* Nutridrinky jsou potraviny pro zvláštní výživu – potraviny pro zvláštní lékařské účely. Přípravky by měly být užívány pod dohledem lékaře či jiné kvalifikované osoby nebo na základě jejich doporučení.

Výživa v nemoci

Výživa v nemoci

Komu je určen web www.VýživavNemoci.cz?
- návštěvníkům internetu, kteří mají zájem získat více informací o výživě obecně a riziku podvýživy (malnutrice) u různých onemocnění,
- onkologickým pacientům, kteří jsou rizikem podvýživy ohroženi,
- seniorům,
- osobám podstupujícím náročnou operaci,
- diabetikům,
- pacientům ohroženým vznikem proleženin,
- pacientům s výživovou sondou,
- osobám blízkým, které se o jedince potenciálně ohrožené malnutricí starají. Tedy pro rodinné příslušníky, přátele a blízké dlouhodobě nemocných.
www.vyzivavnemoci.cz

Naši partneři:

HelpnetGreen Doors Fokus Praha Časopis Vozíčkář Časopis Vozka Časopis Psychologie Dnes Bayer

Spolek Dobré místo, z.s.© 2011-2025 Lidé mezi lidmiZdravotně-sociální portál |