Každý desátý člověk v České republice žije se zdravotním postižením.

Usnadněte člověku s Alzheimerovou nemocí jeho stravování

13. 10. 2013

Lidé s Alzheimerovou chorobou vyžadují poněkud specifický přístup k výživě a stravování. K hlavním projevům nemoci totiž patří těžká porucha myšlení a chápání okolního světa i sebe sama, která má na svědomí i omezenou až znemožněnou samoobslužnost. Správná a dostatečná výživa přitom dokáže často velmi pozitivně ovlivnit stav nemocného.

Usnadněte člověku s Alzheimerovou nemocí jeho stravování

Ani málo, ani moc

U pacientů s Alzheimerovou chorobou může být problém již v množství jídla. Někteří by nejraději jedli neustále nebo si nepamatují, kdy naposledy něco zkonzumovali, a jiní zase jíst zapomínají nebo necítí hlad. Stejně tak tomu může být s přísunem tekutin.

  • Podávejte proto jídlo pravidelně a nenechejte nemocného nekontrolovaně konzumovat vše, na co přijde
  • U nejedlíků je naopak třeba velmi dbát na pravidelný denní jídelní režim a kontrolovat, kolik jídla snědli. Přísun tekutin je důležitý, zejména aby nedošlo k dehydrataci, která významně zhoršuje celkový stav.

Příprava jídla a jeho složení

Pokud je to možné, pacienta je vhodné zapojovat do přípravy jídla. Zvládne-li to, může pomáhat s vařením nebo může prostírat stůl či mýt nádobí. Naopak pokud je pacient v takovém stavu, že mu hrozí úraz v kuchyni, je třeba zajistit jeho bezpečnost – nenechat ho manipulovat s plynem a elektřinou, bezpečně uchovávat nože a jiné ostré předměty. V různých fázích nemoci mohou usnadnit stravování přípravky tekuté výživy obsahující plné spektrum živin včetně vitamínů a stopových prvků, které jsou připravené k přímé konzumaci a mohou doplnit klasickou stravu nebo ji plnohodnotně nahradit. Vhodnými doplňky pro vaše blízké s Alzheimerovou demencí jsou např. přípravky Nutridrink Protein, obsahující vysoké množství bílkovin, nebo Nutridrink Multi Fiber s vlákninou.

Zásady pro samotnou konzumaci jídla

  • Potravu by měl nemocný s Alzheimerovou chorobou dostávat v pravidelných intervalech a raději pod dohledem.
  • Vhodnější jsou menší porce.
  • Samozřejmostí by měla být vyvážená strava s dostatkem ovoce a zeleniny.
  • Jídlo by měl nemocný konzumovat v klidu, pokud možno u běžně prostřeného stolu.
  • Stravování by mělo být pro nemocného snadné, aby byl co nejsoběstačnější.
  • Je-li to potřeba, je vhodné použít lžíce pro lepší úchop či hrníčky s krytem proti rozlití.
  • Je třeba věnovat pozornost také hygieně po jídle včetně denního mytí zubů nebo zubní protézy.

Zdroj: www.vyzivavnemoci.cz

Výživa v nemoci

Výživa v nemoci

Komu je určen web www.VýživavNemoci.cz?
- návštěvníkům internetu, kteří mají zájem získat více informací o výživě obecně a riziku podvýživy (malnutrice) u různých onemocnění,
- onkologickým pacientům, kteří jsou rizikem podvýživy ohroženi,
- seniorům,
- osobám podstupujícím náročnou operaci,
- diabetikům,
- pacientům ohroženým vznikem proleženin,
- pacientům s výživovou sondou,
- osobám blízkým, které se o jedince potenciálně ohrožené malnutricí starají. Tedy pro rodinné příslušníky, přátele a blízké dlouhodobě nemocných.
www.vyzivavnemoci.cz

Naši partneři:

HelpnetGreen Doors Fokus Praha Časopis Vozíčkář Časopis Vozka Časopis Psychologie Dnes Bayer

Spolek Dobré místo, z.s.© 2011-2025 Lidé mezi lidmiZdravotně-sociální portál |