Každý desátý člověk v České republice žije se zdravotním postižením.

Fotbal nadevše….

3. 3. 2014

Tak mám za sebou další fotbalový večer. Můj manžel je po většinu času poměrně rozumný tvor, navíc dlouho a pečlivě „opracovávaný“ v rámci našeho 20letého manželství. To vše ovšem mizí a stává se naprosto nepodstatným v době fotbalových přenosů. Navíc pokud hraje jeho milovaná Spartička nebo jiný náš klub proti nějakým „cizákům“. I já samozřejmě vím, že kompromisy jsou nutné a musím mu v tu dobu poskytnout klid a někam „vysublimovat“.

Takže jakmile jednou večer začal fotbalový přenos, potichounku jsem se usadila v koutku pohovky a na internetu začala zjišťovat aktuální novinky ze světa. Bylo jich hodně a nic moc veselého. „Ukrajina před rozpadem“, „Pohotovost ruských vojsk“, „Ruské transportéry v pohybu“, to jsou jen některé z hlavních titulků. Začala jsem se poněkud neklidně vrtět a přemýšlet, jestli se všechny problémy nakonec nedotknou nějak i nás. Moc klidu jsem ovšem na přemýšlení neměla. V televizi podával komentátor nadstandardní výkon a zvýšeným hlasem ze sebe chrlil nějaká exotická jména. Podvědomě jsem usoudila, že hrajeme s nějakými Jihoameričany. Ve svém znepokojení jsem zapomněla na „nepsaná pravidla“ a pokusila se manžela vtáhnout do diskuze. Ale se zlou jsem se potázala. S nevrlým výrazem mě sice vyslechl, ale bylo vidět, že ho zajímá jen ten jeho fotbal. Pomyslela jsem si něco o „přízemnosti“ mužů.

Ale nedalo mi to a pokusila jsem se apelovat na soucit se zbídačenými Ukrajinci. A to už bylo moc! Najednou se na mě hrnuly otázky. „Víš vůbec, kdo s kým hraje? Viktorka Plzeň se Šachtarem Doněck! A víš vůbec kde je Doněck? Na Ukrajině! Po hřišti tam běhá minimálně pět Brazilců, každý s milionovým platem. Navíc se podívej, jak je narvaný stadion. Tak to asi s Ukrajinou nebude tak horké! Takže Zuza nerob paniku,“ usadil mě hláškou z našeho oblíbeného seriálu „Súsedia“. Tak nevím, asi má trochu pravdu. Sice jsem z naší diskuze vyšla jako naprostý sportovní ignorant, ale už jsem klidnější. Všechny titulky nelze brát tak vážně. Ale červíček pochybností ve mně přece jen zůstal. Jak to bude dál, se teprve ukáže.

Ale ten večer se u nás doma i na Ukrajině ukázala stará pravda, prostě „fotbal nadevše“.

Simona Breichová
Simona Breichová

Simona Breichová

Žiji v žlutém domečku mezi rybníky na jihu Čech, a to s manželem a dvěma dospívajícími dětmi. Velkou radost mi v životě dělá můj chlupatý poklad - kokršpanělka Sandy. Sílu do života mi dodává sluníčko a voda, moc ráda plavu, asi lépe ve vodě než v životě. Dále mám ráda přírodu, práci na zahradě a dobré knihy. Naopak nesnáším bezmoc, bezohlednost, aroganci, klíšťata a komáry.

    Přidat komentář...

    Naši partneři:

    HelpnetGreen Doors Fokus Praha Časopis Vozíčkář Časopis Vozka Časopis Psychologie Dnes Bayer

    Spolek Dobré místo, z.s.© 2011-2024 Lidé mezi lidmiZdravotně-sociální portál |