Každý desátý člověk v České republice žije se zdravotním postižením.

Tak našetřím si na důstojné stáří nebo to bude pro kočku?

11. 2. 2014

Jsem obyčejný člověk, s obyčejnými starostmi, radostmi i o obavami. Navíc se mnohdy, asi k vlastní škodě, zajímám o dění okolo sebe. Média každého z nás zahrnují tolika novými a často protichůdnými informacemi, že už mě máloco překvapí. Přesto se to někdy stane.

Teď jsem si například přečetla zdánlivě veselý a zábavný článek o kocourkovi Orlandovi. Ten podle britského deníku Observer celý rok soutěžil se skupinou zkušených investorů v tom, kdo dokáže více zhodnotit stanovený finanční vklad na akciovém trhu. Investoři se radili, přeli, analyzovali. A kocourek jen tlapkou posouval svou oblíbenou hračku po tabulce se jmény firem. A teď očekávaná pointa. Samozřejmě vyhrál rezavý filuta. Asi jsme mu to podvědomě možná i přáli. Jinak by to přece nebyla žádná zábava. Jenomže všechno není jen legrace.

A jsem zpátky u svých obav. Masivní mediální kampaň mnohé z nás nedávno přesvědčila o tom, že pokud nesvěříme své peníze do II. pilíře důchodového spoření, tak ve stáří budeme chudí a nešťastní. No možná na tom něco je. Smířila jsem se tedy s tím, že své peníze svěřuji někomu, o kom nevím, zda je nebude investovat a spravovat hůř než kočka. Kdyby nic, bylo to moje svobodné rozhodnutí. Teď jsem si ovšem přečetla, že nová vláda (které mimochodem možná naivně opět docela fandím) celý druhý pilíř důchodového spoření zruší. A to je už víc než pro kočku. Nejsem žádný ekonom a raději než finanční analýzy mám pohádky. Ovšem z tohoto zmatku by asi nic neupekli ani pejsek s kočičkou. Možná mi nějakou pohádku vykládala vláda minulá, možná mě někdo balamutí teď. V každém případě se stále víc bojím, že ať je to tak nebo tak, na důstojný důchod si prostě budu muset naškudlit sama. Ale budu si muset dávat velký pozor na to, aby mě neobrali Petrovští….

Simona Breichová
Simona Breichová

Simona Breichová

Žiji v žlutém domečku mezi rybníky na jihu Čech, a to s manželem a dvěma dospívajícími dětmi. Velkou radost mi v životě dělá můj chlupatý poklad - kokršpanělka Sandy. Sílu do života mi dodává sluníčko a voda, moc ráda plavu, asi lépe ve vodě než v životě. Dále mám ráda přírodu, práci na zahradě a dobré knihy. Naopak nesnáším bezmoc, bezohlednost, aroganci, klíšťata a komáry.

    Přidat komentář...

    Naši partneři:

    HelpnetGreen Doors Fokus Praha Časopis Vozíčkář Časopis Vozka Časopis Psychologie Dnes Bayer

    Spolek Dobré místo, z.s.© 2011-2024 Lidé mezi lidmiZdravotně-sociální portál |