Každý desátý člověk v České republice žije se zdravotním postižením.

Osud

17. 12. 2013

„Osud míchá karty, my hrajeme.“ Arthur Schopenhauer

Opravdu existuje něco jako osud? Může se nám podařit ho na chvíli ošálit, ale stejně mu neujdeme? Máme někde vytesáno, jak bude náš život dlouhý, zda ho prožijeme ve zdraví či nemoci, zde se nám podaří naplnit své životní sny, či se vše změní v noční můru? Můžeme bojovat za lepší osud pro sebe a své blízké, nebo je lidskou sudbou jen přijímat to, co je nám předurčeno?

Dejme na malou chvíli slovo vědě. Jak ta definuje osud? Dnes již nemusíme hledat v učených knihách. Stačí si slovo osud zadat do internetového vyhledávače. Podle stránek "Leccos.com" lze definovat osud (latinsky fatum) jako personifikaci vnějších vlivů a sil, které spoluurčují život člověka, ale které člověk sám nemůže ovlivnit. V antice byl osud pokládán za svrchovanou moc, jíž podléhají i bohové. Celé civilizační úsilí západního lidstva lze chápat jako soustavné omezování moci osudu (instituce, právo, lékařství apod.). Věda má tedy jasno. Ovšem život nejsou jen definice.

Znám jeden skutečný příběh chlapce Honzíka. Jako malý se topil na koupališti. Lékař mezi rekreanty zasáhl včas a dítě oživil. Honzík se po nehodě uzavřel do sebe, do svého světa, trpěl určitou formu artismu. Vody se panicky bál. V deseti letech jel na letní tábor pro děti s obdobnými problémy, kde měl pod dohledem zkušených vedoucích překonávat obavy z vody. Spadl z nafukovacího lehátka do rybníka a trvalo dlouhé minuty, než ho vedoucí našli. Opět byl na břehu lékař, ovšem tentokrát se mu oživování přímo na místě nezdařilo. V nemocnici Honzík do rána zemřel. Dostal tedy jen nějaký „čas navíc“, ale osudu neušel.

Ani tento příběh nám nemůže dát odpověď na to, zda je možné s osudem bojovat, či se s ním pouze smířit. A můj soukromý závěr? Nevím a nikdy zřejmě vědět nebudu, zda a do jaké míry náš život ovlivňuje osud. Nezbývá mi než doufat, že zkoušky, které přede mě osud a život postaví, dokáži zvládnout.

Simona Breichová  
Simona Breichová

Simona Breichová

Žiji v žlutém domečku mezi rybníky na jihu Čech, a to s manželem a dvěma dospívajícími dětmi. Velkou radost mi v životě dělá můj chlupatý poklad - kokršpanělka Sandy. Sílu do života mi dodává sluníčko a voda, moc ráda plavu, asi lépe ve vodě než v životě. Dále mám ráda přírodu, práci na zahradě a dobré knihy. Naopak nesnáším bezmoc, bezohlednost, aroganci, klíšťata a komáry.

    Přidat komentář...

    Naši partneři:

    HelpnetGreen Doors Fokus Praha Časopis Vozíčkář Časopis Vozka Časopis Psychologie Dnes Bayer

    Spolek Dobré místo, z.s.© 2011-2024 Lidé mezi lidmiZdravotně-sociální portál |