Každý desátý člověk v České republice žije se zdravotním postižením.

Jak bych léčila bezohlednost, aroganci, necitlivost

6. 1. 2014

Každému člověku bych naordinovala pár dní na onkologii, či si na pár dní sednout na invalidní vozík. Možná by postačilo pár hodin strávených v nabité čekárně onkologické ambulance. Bohužel tuto možnost jsem již několikrát měla. Naštěstí, pokud se to tak dá napsat, pouze v roli doprovodu. Ale těch pár hodin vždy stačí, abych se začala na své problémy a celý svůj život dívat úplně jinak. Je to lepší než nějaká novoroční předsevzetí - přestanu kouřit, budu jíst zdravěji, zhubnu, nebudu se stresovat každou hloupostí. Zde na vlastní oči člověk vidí, co by mohlo potkat i jeho a co je důležité.

Pacienti jsou zde na sebe milí, ohleduplní, přátelští, vděční za každé vlídné slovo. Většinou sedí v čekárně i několik hodin a čekají na vyšetření, další dávku ozařování či chemoterapie. Víceméně smířeni se svým osudem. Ano, jsou všichni na jedné lodi, nemocní a většina z nich odkázaných sami na sebe, na empatii zdravotníků, pomoc druhých. Doprovod je člověk, který zpříjemní nekonečné a vysilující čekání, pomůže vstát z nepohodlné a tvrdé lavice, přinese vodu, nabídne oporu při vratké chůzi, pomůže s kabátem, vyslechne instrukce zdravotní sestry týkající se další léčby či diagnózy, když mozek pacienta odmítá přijmout všechny ty strašné zprávy, zalarmuje zdravotní sestru, když čekání už je nad síly nemocného. Takový luxus doprovodu si v dnešní době může dopřát málokdo. Možná, že takto „naordinované“ hodiny v čekárně by pomohly mnoha lidem, kteří jsou nuceni volit mezi kariérou a rodinou v případě onemocnění blízkých, zejména rodičů, v jejich rozhodování. Na boj s touto zákeřnou nemocí, vlastně s každou nemocí, by neměl být nikdo sám a pochybuji silně, že spolupracovník či podřízený by vám takto pomohl. Teď by měla nastoupit rodina, a to partner či děti.

Zavedla bych hodiny v onkologické čekárně jako povinný předmět pro středoškoláky, aby si včas mohli uvědomit - co jsme my, můžete být jednou i vy. Možná se někomu bude zdát toto kruté, ale jsem sama matkou dvou dospívajících dětí a vidím, jaký špatný vliv na ně má sobecká, nemilosrdná, bezcitná společnost, ve které hrají prim peníze. Dříve jsem se je snažila spíše ochránit před pohledem na lidskou bolest, bezmocnost, utrpení. Teď vidím, že aby z nich nevyrostli bezcitní sobci, ale lidé ohleduplní, kteří se dokáží vcítit do druhých, je nutné, aby se seznámili a vyrovnali i s touto stránkou lidského života. Budou nám však naše děti umět a chtít v případě nutnosti pomoci? Dá jim k tomu dnešní společnost vůbec možnost?

Nemocný nebo invalidní člověk přece nemá mor, aby ho jako ve středověku zavřeli v domě a vchod i okna zatloukli prkny. Také není neviditelný, jak se mnozí, mnohdy i blízcí lidé tváří. Aby to nemocný nevzdal a začal o život bojovat, potřebuje kolem sebe lidi, kteří ho mají rádi, ujistí ho, že v tom není sám, takzvaně ho podrží ve zlých časech. Mnozí z nás se ovšem musí nejdříve léčit z vlastní sobeckosti, arogance či necitelnosti. Tyto choroby bohužel nebolí ty, kdo jsou jimi postiženi, ale právě jejich blízké, a to v době, kdy potřebují pomoc a podporu.

Můj velký obdiv a dík proto patří lidem, dobrovolníkům v různých centrech, domovech pro seniory, kteří věnují svůj volný čas a péči naprosto cizím lidem bez jakékoli finanční odměny, pouze za slovo děkuji.

Simona Breichová
Simona Breichová

Simona Breichová

Žiji v žlutém domečku mezi rybníky na jihu Čech, a to s manželem a dvěma dospívajícími dětmi. Velkou radost mi v životě dělá můj chlupatý poklad - kokršpanělka Sandy. Sílu do života mi dodává sluníčko a voda, moc ráda plavu, asi lépe ve vodě než v životě. Dále mám ráda přírodu, práci na zahradě a dobré knihy. Naopak nesnáším bezmoc, bezohlednost, aroganci, klíšťata a komáry.

Komentáře

  • Jan Vyhnálek

    vloženo 15.1.2014 00:09:50

    Zdravím lidi kteří nám pomáhají v těžkých chvílích,nikomu se nevyhýbá postižení,ani mně se nevyhnulo a rád bych se podělil o mou zkušenost mám zhoubný nádor plice a mám 4 chemoterapie a 30 ozáření za sebou kdybych se nedostal včas k pí.doktorce která mně léčí už bych tady nebyl.Celý perzonál nemocnice klobouk dolů nemohu si stěžovat,rodiné zázemí taky to musí být není dobré být na to sám,ale co mně,ale štve a míchá k důchodům přidali 48 kč a to je bezohlednost reforem zdravotnictví sebrali mne mobilitu,ZTP,A modrý průkaz do vozu pro můj převoz dcerou do nemocnice a tím mi dali na vědomí ,že jsem prý zdravý a dali mi jen TP a ten mi na nic není.Špatně chodím mámi jiné zdravotní postižení a doktorka z onkologie doporučuje převoz domů sanitkou není to nic příjemného když se má člověk léčit být bez stresu a arogance od lidí ktrří za to můžou nemá obdoby.Tak přátelé držme se a trochu žijme a buďme šťastný za každé ráno to přeji všem kteří to nevzdávají Honza

Přidat komentář...

Naši partneři:

HelpnetGreen Doors Fokus Praha Časopis Vozíčkář Časopis Vozka Časopis Psychologie Dnes Bayer

Spolek Dobré místo, z.s.© 2011-2024 Lidé mezi lidmiZdravotně-sociální portál |