Každý desátý člověk v České republice žije se zdravotním postižením.

Žijeme si dobře, ale co za to….

26. 2. 2014

Žijeme ve společnosti, která se vyvíjí a kultivuje už tisíce let. Dnes většina z nás žije poměrně dobře…. Chrání nás zákony, státní aparát, více méně funguje sociální systém i často kritizované zdravotnictví nás nenechá úplně bez pomoci.

Ale vždycky je něco za něco. Tato ochrana nás stále více a více činí závislými na systému. Když porovnáme život v minulém či předminulém století s tím dnešním, musíme, ač neradi, konstatovat, že jsme se stali trestuhodně pohodlnými a vzdali se faktického rozhodování i o svém osudu.

Věda a Darwin ovšem většině z nás vzali víru a postavili nás před skutečnost, že naše pokora a utrpení nebudou odměněny na věčnosti. To byla těžká rána. Život najednou pro mnohé neměl jasný cíl. Pochyby jsme umlčeli tím, že jsme přijali nového boha – konzum.

Tato nová víra ovšem žádá také oběti. Vždyť odpovědní rodiče chtějí pro své děti to nejlepší. Důsledkem toho je pak logicky prudký pokles porodnosti prakticky ve všech ekonomicky rozvinutých zemí. Kvůli materiálním požitkům a tlaku okolí jsme se postupně vzdali skutečného bohatství, našich dětí. Současný model jednoho, maximálně dvou dětí v rodině může z dlouhodobého hlediska vést jen ke stagnaci společnosti.

V důsledku tlaku konzumní společnosti se postupně vzdáváme i tradičního modelu rodiny. Někteří muži se své tradiční role ochránit a ekonomicky zajistit rodinu vzdávají docela ochotně. Myslím si, že my ženy tím platíme určitou daň za svou emancipaci a feminismus. Ženy jsou sice méně závislé na mužích, ale řada z nich se stává závislými na společnosti. A ne vlastní vinou. Prostě chtějí mít děti a starat se o ně. Péče společnosti není nijak štědrá, ale moc jiných cest není...

Společenské klima a konzumní způsob života nás tedy nutí spoléhat se stále více na společnost. Na všechno máme odborníky. Muži už nemusí na vojnu, bezpečnost nám zaručí pár super vojáků. Ženy zase svěřují své děti jeslím a školkám. Naprosto chápu, že jim nic jiného nezbývá…. Snad to odborně vzdělané vychovatelky vše zvládnou. A co rodina? Pokud vůbec rodina funguje, tak se její členové stále více a více spoléhají například na to, že jim většinu společných zážitků zajistí televize či internet. Vše je takové instantní a zprostředkované… Takových příkladů lze nalézt celou řadu.

Ale co s tím můžeme jako obyčejní lidé, kteří se stále více dostávají do vleku společenského a ekonomického tlaku souvisejícího s konzumním způsobem života, vůbec udělat? Myslím si, že je to na každém z nás. Především bychom se měli snažit zbavit duševní i morální okoralosti. Uvědomit si, co je skutečně důležité. Najděme si čas na to věnovat se svým dětem, mějme společné zážitky, radujme se z drobností. A co se týká našeho života ve společnosti? Tady se zamysleme nad tím, jestli se na ni nespoléháme příliš. Neztrácejme zdravý rozum. Každý chlap by měl umět zasadit strom nebo opravit kapající kohoutek a každá žena by měla zvládnout péči o děti. Pokud se ve všem budeme spoléhat na instituce či odborníky, pak se vzdáváme kusu vlastní odpovědnosti, ale i svobody.

Simona Breichová
Simona Breichová

Simona Breichová

Žiji v žlutém domečku mezi rybníky na jihu Čech, a to s manželem a dvěma dospívajícími dětmi. Velkou radost mi v životě dělá můj chlupatý poklad - kokršpanělka Sandy. Sílu do života mi dodává sluníčko a voda, moc ráda plavu, asi lépe ve vodě než v životě. Dále mám ráda přírodu, práci na zahradě a dobré knihy. Naopak nesnáším bezmoc, bezohlednost, aroganci, klíšťata a komáry.

    Přidat komentář...

    Naši partneři:

    HelpnetGreen Doors Fokus Praha Časopis Vozíčkář Časopis Vozka Časopis Psychologie Dnes Bayer

    Spolek Dobré místo, z.s.© 2011-2024 Lidé mezi lidmiZdravotně-sociální portál |