Každý desátý člověk v České republice žije se zdravotním postižením.

Výchova v teorii a praxi

19. 2. 2014

Internet je zdrojem neuvěřitelného množství informací. Najdeme zde názory odborníků prakticky na cokoli. Skoro vše bylo teoreticky prozkoumáno a bylo o tom napsáno vědecké pojednání či natočen film. Přesto se řada našich životních zkušeností může rozcházet s touto teorií. Nedávno jsem si na internetu „stáhla“ opravdu skvělý dokument „Mimina“ od francouzského režiséra Thomase Balmése. Každá maminka (včetně těch potencionálních), se tady může podívat na to, jak se vychovávají děti v Evropě, Africe, či Asii. Rozdíly kulturní, sociální i zdravotnické jsou opravdu propastné. Ovšem závěry jsou pro nás šokující a těžko akceptovatelné. Africká maminka porodí doma, nenechá dítě okamžitě vyšetřit lékařem a co nejdříve očkovat. Nesnaží se ho vychovat v prakticky sterilním prostředí. Naopak, zabalí ho do šátku a vezme s sebou prakticky kamkoli. A většina těch dětí nezhyne strašlivou smrtí z toho, že je maminka nekoupe několikrát denně. Největším překvapením pro mě bylo to, že právě africké dítě začne v porovnání s ostatními nejdříve lézt, chodit a mluvit. Prostě je pořád ve společnosti, je vystaveno spoustě podnětů, stále poznává něco nového. Po zhlédnutí dokumentu jsem byla nadšená a skoro litovala, že jsem své děti odchovala z kojeneckého a batolecího věku (teď jsou bohužel už v pubertě…). Hned bych je vázala do šátku a chodila s nimi za kamarádkami. Určitě by začali dříve mluvit a vyrostli by alespoň o pět centimetrů vyšší.

Když si vzpomenu na své první těhotenství, jak jsme se s manželem těšili na našeho prvního potomka a zejména manžel si byl jist, že to určitě bude syn, zaručeně od narození otužilý a maximálně od roka výborný sportovec a rybář. Po narození potomka (skutečně syna) byl možná trochu zklamán pohledem na zrůžovělý uzlíček života v inkubátoru, ale hlas měl silný, vědělo o něm celé neonatologické oddělení. A tak to manžel nevzdával a dál plánoval, jak synka zocelí. Ani mě to neznělo špatně, ale můj mateřský instinkt už tichounce šeptal něco trochu jiného. A začala praxe. První rýmičky, horečky a noci bez hodinky spánku. Můj bezpochyby teoreticky a odborně na výchovu bezvadně připravený manžel na mě v praxi najednou zvyšoval hlas, kdykoli jsem na procházce nedala dítěti čepičku (a to byl květen a venku okolo 20°C). Navíc ho místo zásad otužování začali zajímat spíše termíny očkování a dostatečný přísun vitamínů. Tak nevím...

Dokumenty jsou určitě zajímavé a přináší spoustu informací. Ale kam se hrabou na život. Nakonec jsem vlastně ráda, že mé děti už odrostly z plen a vlastně si už do ničeho nechtějí nechat mluvit. Ale těším se na dvě věci. Za prvé na to, jak si všechny nové postupy a poznatky vyzkouším na výchově vnoučat, (ale i tady mi vnitřní hlas opět šeptá něco jiného). Tak vlastně spíše za druhé…. Možná se v příštím životě narodím jako Afričanka a prostě mi nezbude nic jiného, než děti vychovávat bez všech pouček a teorií.

Simona Breichová
Simona Breichová

Simona Breichová

Žiji v žlutém domečku mezi rybníky na jihu Čech, a to s manželem a dvěma dospívajícími dětmi. Velkou radost mi v životě dělá můj chlupatý poklad - kokršpanělka Sandy. Sílu do života mi dodává sluníčko a voda, moc ráda plavu, asi lépe ve vodě než v životě. Dále mám ráda přírodu, práci na zahradě a dobré knihy. Naopak nesnáším bezmoc, bezohlednost, aroganci, klíšťata a komáry.

    Přidat komentář...

    Naši partneři:

    HelpnetGreen Doors Fokus Praha Časopis Vozíčkář Časopis Vozka Časopis Psychologie Dnes Bayer

    Spolek Dobré místo, z.s.© 2011-2024 Lidé mezi lidmiZdravotně-sociální portál |