Každý desátý člověk v České republice žije se zdravotním postižením.

Nám bláznům je hej…

12. 3. 2014

Tak jsem si zase prošla denní tisk a přečetla si zajímavé názory bývalého prezidenta Václava Klause. Samozřejmě opět všemu výborně rozuměl a vše by dělal lépe… V souvislosti s tím jsem si vzpomněla na jeho prohlášení, že všichni kdo na něj pokřikovali během oslav 17. listopadu, jsou prostě blázni. Já sice na nikoho nekřičím, ale v tomto kontextu se musím také zařadit mezi blázny. Proto mě potěšilo, když jsem pochopila, že náš bývalý prezident má vlastně hluboké pochopení pro blázny a další duševní poruchy. A vlastně se není čemu divit. Vždyť i on sám s tím má zjevně své zkušenosti. Nejsem odborník v oblasti psychologie, nicméně si myslím, že osobnostní rysy pana Klause byly a jsou dosti hraniční. Nevím, zda u něj můžeme mluvit o chorobné touze po moci, ale něco na tom možná bude. O tom, že jde o osobnost vybavenou nadstandardní ješitností, ovšem pochybovat nelze. Přidejme si k tomu laicky nazvaný „Všeználkovský syndrom“ zřejmý například z toho, jak byl a je schopen přednášet na zahraničních fórech například o problematice globálního oteplování, a také „spasitelský syndrom“, jehož příkladem je opravdu velkoryse udělená amnestie. A jako třešničku na dortu uveďme ještě roztomilý sklon ke kleptomanii, díky kterému se „proslavil“ i mezinárodně. Z toho všeho vyplývá, že náš bývalý pan prezident musí mít pro blázny opravdu pochopení.

Tak mě napadá, jestli jsme si my, blázni, s novým panem prezidentem nepohoršili. Zatím nevím. Ale asi to nebude tak špatné. Sklony k občasným „virózám“ nám ho činí tak nějak bližším. Pan Klaus může považovat mnohé z nás za blázny a my ho můžeme považovat za vrtošivého staříka (což jsou mimochodem slova další vyzrálé osobnosti, pana Davida Ratha), ale musíme být rádi, že se tady u nás v malé české kotlince řeší všechno tak nějak v klidu, po švejkovsku. Určitě je to o moc lepší než na Ukrajině, kde prezident nechá střílet do protestujících občanů, ti ho pak svrhnou a honí bůhví kde… Takže nám bláznům i vrtošivým staříkům je tady hej! Jako perličku na závěr ještě jeden z „nesmrtelných“ citátů Václava Klause: „Smog je bohatý na vitamíny“.

Simona Breichová
Simona Breichová

Simona Breichová

Žiji v žlutém domečku mezi rybníky na jihu Čech, a to s manželem a dvěma dospívajícími dětmi. Velkou radost mi v životě dělá můj chlupatý poklad - kokršpanělka Sandy. Sílu do života mi dodává sluníčko a voda, moc ráda plavu, asi lépe ve vodě než v životě. Dále mám ráda přírodu, práci na zahradě a dobré knihy. Naopak nesnáším bezmoc, bezohlednost, aroganci, klíšťata a komáry.

Komentáře

  • Jitka

    vloženo 26.3.2014 05:24:47

    Vždyť ano, narcismus je podle definice porucha osobnosti. Znám takový drsný vtip:
    Alkajda prý chtěla postřílet všechny naše politiky, když však zjistila, že by se tím občanům ulevilo, nechala vše při starém.

Přidat komentář...

Naši partneři:

HelpnetGreen Doors Fokus Praha Časopis Vozíčkář Časopis Vozka Časopis Psychologie Dnes Bayer

Spolek Dobré místo, z.s.© 2011-2024 Lidé mezi lidmiZdravotně-sociální portál |