Každý desátý člověk v České republice žije se zdravotním postižením.

Pomoc! Nechci sKartu!

25. 9. 2012

Opět musím na sociálku. Dostanu totiž sKartu. Podle zákona jsem povinna si ji vyzvednout, chci-li od státu dostávat almužnu zvanou „příspěvek na bydlení“. Jsem totiž matka samoživitelka s mizerným příjmem. Zatímco daně se zvyšují, inflace znehodnocuje naše úspory, rostou ceny základních potravin a energií, stejně jako platy poslanců, minimální mzda se nezvedla od roku 2007. Pečlivě jsem si prostudovala návody, podmínky, názory a argumenty pro i proti sKartě. Utvrdily mě pouze v pocitu, že je cosi shnilého ve státě českém.

Při převzetí sKarty jsem státem nucena uzavřít smlouvu s Českou spořitelnou o otevření bankovního účtu. Nelíbí se mi to hned z několika důvodů.

Zaprvé mi tím stát upírá právo na svobodnou volbu poskytovatele bankovních služeb pod hrozbou, že se jinak k přiznaným sociálním dávkám nedostanu. Není to náhodou vydírání? Doposud bezplatné zasílání složenkou si sociálně slabí mají hradit sami, což zjevně popírá účel sociálních dávek.

Zadruhé jsem nucena dát své osobní údaje k dispozici České spořitelně tzn. komerční firmě, kterou jsem si nevybrala a které jistě není odepřeno je také komerčně využívat. Takže Česká spořitelna bude mít po rozjetí tohoto systému přístup ke zhruba milionu osobních dat sociálně slabých rodin včetně choulostivých údajů o zdravotním postižení, finanční situaci a čísla účtu mé alias konkurenční banky, kam si nechávám přeposílat peníze!

Zatřetí bude Česká spořitelna přeposílat všechny informace o pohybech na účtu sKarty Ministerstvu práce a sociálních věcí ke kontrole. Ať žije Velký Bratr!

A začtvrté se mi prostě nelíbí chování, podmínky a ceny služeb této banky.

Karta má mít identifikační, autentizační a platební funkce. Ověřit si, že já jsem já, může každý v občanském průkaze, všechny úřady to tak doposud dělají. Nechápu, proč má tuto funkci karta zdvojovat. Rozumím tomu, že lidé zdravotně postižení potřebují identifikační průkazy mimořádných výhod (TP, ZTP, ZTP/P), podobné, jako měli doposud. Ale nerozumím, proč by měly plnit také platební funkci. Proč by si každá prodavačka při placení touto kartou mohla zjistit, že jsem „socka“ nebo že jsem invalidní? To to rovnou přejmenujte na Diskriminační SocKartu! Neplní to náhodou stejnou funkci, jakou měly žluté hvězdy za protektorátu?

Malou chvíli jsem uvažovala o tom využít sKartu jako platební. Ale když mi došlo, že si nikdy nedokážu v bankomatu vybrat všechny peníze přesto, že mám všechny končetiny i zrak relativně v pořádku, a poté, co jsem si pročetla podmínky a ceník České spořitelny, jsem tuto možnost definitivně zavrhla. Zdarma je pouze jeden výběr nebo jeden příkaz, za všechno ostatní platím.

Zejména mě zaujala položka za vyrobení náhradní ztracené nebo ukradené karty ve výši 240 Kč. Opravdu se to jmenuje karta sociálních systémů? Ještěže mi dovolí alespoň ten jeden převod peněz zdarma. Tak budu dál používat mnohem výhodnějších služeb své banky.

Vláda zdůvodňuje zavedení sKarty údajnými úsporami, ale nikdo není schopen tyto úspory věrohodně vyčíslit ve srovnání s náklady na pořízení softwaru a techniky, práci a zaškolení úředníků, poštovné doporučených zásilek a můj ztracený čas. Kolik stojí vydání podle mého názoru zbytečných karet pro každou maminku nebo tatínka na rodičovské dovolené, každého rodiče a studenta pobírajícího dětské přídavky, každého poctivě pracujícího s malým příjmem a každého krátkodobě hledajícího práci? Zvláště, když jim lze posílat dávky přímo na účet jako dosud a to i bez České spořitelny jako prostředníka.

I veřejný ochránce upozorňuje na protiprávní aspekty karty sociálních systémů (viz náš článek na Servis – Novinky).

Opět musím na sociálku. Dostanu totiž sKartu. Na tenhle úřad chodím nerada. Vybírám si dny, kdy je ošklivo a nikomu se nechce z domu, abych se nemusela zařadit do fronty spoluobčanů, kde převládají ti, kteří si myslí, že jsou pupkem světa a všichni jim slouží, včetně úřednice za okýnkem. Vadí mi jejich neurvalé pokřikování a neustálé stížnosti na všechno, aniž by hnuli zadkem. Vadí mi jejich nevychované a znuděné děti, které nedokážou umravnit. Vadí mi pachy nemytých těl a letitá špína na botách. A tak se schovávám za hradbu svých sluchátek, do ruky beru knížku nebo poznámkový blok. Občas pomůžu mamince s kočárkem, když potřebuje přebalit dítě. Někdy skládám dětem lodičky z letáčků, které nikoho nezajímají. A trpělivě čekám na to, až mi úřednice s uštvaným výrazem ve tváři zkontroluje, zda jsem vzorně zaplatila nájem, energie a ostatní poplatky, na které mi paradoxně chybí právě ty peníze, o které tímto žádám. Dobrovolně si nechávám kontrolovat příjmy celé rodiny, abych dostala od státu příspěvek na bydlení. Ano, jsem sociální případ. Jsem matka samoživitelka s mizerným příjmem ve státě, kde je minimální mzda nižší než normativní náklady na bydlení pro matku se dvěma dětmi.

Takže podtrženo a sečteno pro mě sKarta znamená ztrátu času, zbytečnou kartu v dokladech, nucené poskytnutí osobních údajů někomu, s kým nechci mít nic společného, ztrátu soukromí a pocit, že jsem se ocitla v Orwellově roce 1984. Pomoc! Nechci sKartu! Vlastně se mi příčí i pobírání sociálních dávek. Pracuji, tak bych raději za dobře odvedenou práci dostávala mzdu, ze které lze přežít.

Další informace:

www.skontakt.cz/

www.helpnet.cz/aktualne/54898-3/nrzp-cr-upozornuje-o-cem-prijemci-rodicovskych-prispevku-mozna-netusi

Iva Borak

Iva Borak

Jsem žena. Jsem realista. Vyrostla jsem vedle svého postiženého bratra. Žiju se svými téměř dospělými dětmi a mnoho let také s periodickou depresívní poruchou. Miluji slunce, čokoládu a lidi se smyslem pro humor. Nesnáším bezmoc, bezohlednost a předsudky. Koukám kolem sebe a používám vlastní hlavu

Poslední články autora

Osladím si ráno 20630x, 23.2.2012
Čekání na slunce 155478x, 18.3.2012
Reforma nebo deforma ? 7063x, 7.5.2012
Měla jsem zlý sen 5020x, 29.5.2012
Dívka a muž na zemi 3805x, 29.5.2012
Hudba, festivaly a bariéry 3519x, 15.8.2012
Deprese je zákeřná nemoc 3716x, 29.8.2012
To musíš zvládnout 2714x, 8.9.2012
Úklid vlastní hlavy 2682x, 8.9.2012
Tančím nejlíp, jak dokážu 2876x, 13.10.2012
Rovnováha vlastního já 2780x, 28.11.2012
Chodníky a čistý stůl 2450x, 10.12.2012
Přání a předsevzetí 2383x, 8.1.2013
Vánoce v ponožkách 2420x, 8.1.2013
Jsem neviditelná 3219x, 12.2.2013
Dotýkejme se 2646x, 6.3.2013
Zdravěji a pomalu 2398x, 26.6.2013
Supermarket nebo obchůdky? 1848x, 17.12.2013
Na hubnutí se musí jinak 1847x, 30.1.2014
Diskriminace slušnosti 1774x, 10.6.2014
Byla to bojovnice 1561x, 16.1.2016
Jsem divná 1509x, 21.4.2016
Udělala jsem si radost 1341x, 2.6.2016

Komentáře

  • Magda

    vloženo 25.4.2013 15:09:23

    Myslím si, že je nehorázné učinit z postižených ,ať starých či dětí, kteří jsou všichni závislí na pomoci druhých,ze dne na den zdravé, schopné se o sebe postarat. Vymýšlejí to Ti, které naštěstí nepostihlo nic vážného a navíc nemají existenční starosti jako Ti údajně zdraví. Kdy se nad tím konečně někdo zamyslí. Je ostudou pro náš stát, že se musí "žebrat" o pomoc postiženým lidem formou pastelek, gumiček, medvíků a pod.

  • dagmara238@seznam.cz

    vloženo 11.4.2013 05:58:23

    to snad není možné,kde to žijem-co je to za hru,kdo udává pravidla.JE MOŽNÉ ,ŽE NIKDO NEMÁ MOC SKONCOVAT S TÍM HNUSEM V ČESKÉ REPUBLICE A TĚMA AROGANTNÍMA BLBCAMA CO SE VŠEM SMĚJÍ?.Z TOHO SEZENÍ VZNIKNE NESMYSL,KTERÝ OKRADE NÁS KTERÉ MAJÍ ZASTUPOVAT JMÉNEM TOHO CO JSME DŮVĚŘIVĚ VYSADILY,ABY VEDL LIDI K LEPŠÍM ZÍTŘKŮM.ZLODĚJI,KDYŽ SEDÍ NA HRADĚ,KTERÝ JE SYMBOL MOCI.KDO VÁS VYCHOVAL,KDYŽ TŘÍDÍTE CHUDÉ,BOHATÉ,PROSTÉ,HEZKÉ,POSTIŽENÉ,TŘEBA SKARTAMI,KTERÉ JSTE VE SVÉ BLBÉ HLAVĚ VYTÁHLY NA SVĚTLO,NANIC JEN NA TO,ABYSTE UKRADLY Z KASY ZASE PENÍZE,SKLONILY HLAVU A MYSLÍTE SI JAK JSME TUPÍ.VYDLÁŽDI SI S NIMA DVŮR JEDEN PO DRUHÉM CO ŘEŠÍTE HODINY TYTO ZLODĚJINY,KTERÝ PŘIJDOU NAŠI REPUBLIKU DRAHO.K ČEMU TAM JSTE,STYDTE SE BRÁT VÝPLATU.ZVYŠUJETE DANĚ UŽ KRADETE CHUDÁKŮM,KTEŘÍ TU TAKY MAJÍ MÍSTO,KDO VÁM NEDAL DO VÍNKU LIDSKOST,CIT,POROZUMĚNÍ,SLUŠNOST NIKOMU NEDÁVAT NAJEVO ENTENTÝKY TY JDI Z KOLA VEN...ČLOVĚK UDĚLÁ BLBOST,ALE JSTE VYVOLENÍ I KDYŽ BŮH VÍ KÝM,KDYŽ NEJSTE LIDI PRO LIDI.CO KARTIČKUJETE A CHCETE VYDĚLAT NA DANÍCH,KDYŽ OKATĚ ŘEŠÍTE ZA PENÍZE TYTO KRAVINY.KURNIK CO JE DŮLEŽITÉ UKAZOVAT KARTIČKY NEBO ZVEDNOUT PRDEL ZASTYDĚT SE A PŘESTAT LIKVIDOVAT LIDI A SVĚT VŮBEC,ŘEŠTE ŽE JE TU HLAD,SVINSTVO BEZPRÁVÍ,ŠIKANA,UTRPENÍ-ŘEŠTE LIDSKOST,KTEROU ANI NEZNÁTE,KDYŽ SEDÍTE TAM KDE MŮŽE BÝT NĚKDO,KDO JE PRO LIDI A ŠTASTNOU REPUBLIKU.NIKDY NENÍ POZDĚ VĚDĚT NA CO MÁTE A CO ZPŮSOBUJE ČINNOST NA HRADĚ.KDO VÁS VOLIL JE TEN KDO ANI NEVÍ CO JSTE ZAČ.POUZE VÁM POMOHL UKROJIT Z TÉ SRAČKY ZLODĚJIN,KTERÝ JSTE DOKÁZALY VAŠÍ INTELIGENCÍ,KDYŽ MY SE MÁME UČIT ,ABY BYLO LP U VEČEŘE-PROČ VY MÁTE DOJEM,ŽE JSTE CHYTROST SLUPLY,PROTO JSTE TI CO NÁM JAKO RADÍ.?NECHÁM SI RADŠI SVÉ JÁ NEŽ MÍT COKOLI SPOLEČNÝHO S VÁMA.RADĚJI SI DÁM KÁVU Z ŘEKY S BEZDOMOVCEM,KTERÝ TU PŘIBÝVAJÍ,URČITĚ V NICH JE VÍC JISTOTY,KDYŽ RADĚJI BEZ DOMOVA -NEŽ PŘES MRTVOLY LIDIČEK S SKARTOU JAKO CEJCH ZA VŠECHNY PRACHY,PRÁCE VAŠE VIZITKA JAK A ZA CO BRÁT PLAT.CO A KDE JSTE STUDOVALY VYSOKOU VYLIDNˇOVACÍ.?ŠUP NAPSAT DO UČEBNIC STUDUJ,BUDUJ,ALE NEZTRATˇ TO BÝT ČLOVĚK CO PODÁ RUKU CHUDÁKU I BOHÁČI,DOČKÁ SE PODĚKOVÁNÍ.POZNÁ POCIT,KTERÝ ZAHŘEJE,ŽE JDE DÁL A NEMUSÍ SE STYDĚT KOUKAT LIDEM DO OČI S ROZDĚLOVACÍM MRKNUTÍM KDYŽ JDE NĚKDO,KDO VYPADÁ JINAK,NEVONÍ DRAZE,NEMÁ DRAHÝ ŠATY NEBO NAOPAK DÁ ROZDÁ ÚSMĚV S POZDRAVEM KAŽDÉMU,KDO HO MÍJÍ BEZ POŠKLEBKŮ,PONÍŽENÍ,MYŠLENKY NA TO NEVNÍMAT JINÉ,KDYŽ MĚ MÍJÍ,ALE ZAMYSLET SE CO JE A KDO JE A ŽE KAŽDÝ SE MÁ POZDRAVIT,NEPŘEHLÍŽET A CÍTIT ŽE JSME TU DOMA VŠICHNI.TO JE ŽIVOT,MATETE SLOVY A DBEJTE NA TO,ŽE PŘIJDE DOBA KDY VÁM UKÁŽE ŽIVOT VAŠÍ STRANU A ČINY.BUDE SE PSÁT HLEDALY SVOBODU A KLID,NAŠLY ZLODĚJE,HLUPÁKY,NELIDY,PŘIŠLY O DOMOV,V KAPSE TRČI SKARTA,TAKŽE O CO JDE CHUDÁCI MĚLY SE UČIT JAKO MY,VYMYSLET SKARTU A JINÉ ÚJMY JEJICH OSOB NA ÚKOR BLBŮ CO JIM TO TRPÍ A ASI MUSÍ ŽRÁT.ASI NEMÁM TU ŠKOLU JAKO VY,NEJSEM VZOREM,ALE ŘEŠILA BYCH OČIMA LIDÍ,KDE JE HLAD,PROČ SE ZABÍJÍ,STRACH,ŠKOLU A CO JIM VŠTĚPUJÍ DO HLAVIČEK KDYŽ VEJDOU.KDO NAUČÍ LIDI ,ŽE KDO UMÍ NĚCO PROČ JINÉMU RADU DÁ.JAK ZLIKVIDOVAT CHAMTIVOST A TŘÍDĚNÍ OBČANŮ.JÁ VIDÍM LIDI RŮZNÝCH SOCIÁLNICH VRSTEV,ZNÁM DOBŘE JAK BÝT DOLE I VÝŠ.MLUVÍM I S MAJETNÝMA TAK KÝM KOLIV JINÝM.NEDĚLÁ MI PROBLÉM ZAMYSLET SE JAKÝ KDO JE A PROČ.MUSÍ BÝT MOŘE TYPŮ LIDÍ A TAK TO BŮH ASI CHTĚL,KOMPLIKOVAT NÁM ŽIVOT POZNÁNÍM NECHAT LIDI JACÍ JSOU,POUZE NEZTRATIT NADĚJI ŽE NENÍ NIKDO POPELNICE,KTERÁ MÁ KARTU ,PROTO POMALU KDYŽ NENÍ BOJOVNÍK A SILNÁ NÁTURA MUSÍ STRANOU.PUSA NEUPADNE,KDYŽ MÁM POCIT,ŽE JE NĚCO ŠPATNÉ A JÁ TO VÍM,ŘEŠIT S KAŽDÝM,KDO TAKÉ NEMŮŽE BÝT V KLIDU.V TOM MNOŽSTVÍ TYPÚ LIDÍ SE NAJDOU ODPOVĚDI PRO KAŽDÉHO Z NÁS,PROTOŽE BUDEM TĚŽKOSTI ŘEŠIT SPOLEČNĚ BEZ ROZDÍLŮ.TAK SE UKÁŽE CO MÁTE ŘEŠIT ZA PENÍZE,KTERÉ VÁM PAK BUDEM PŘÁT I KDYŽ DOSUD JEN TRHÁTE Z CHUDÁKŮ BEZ STEJNÉHO PŘÍJMU A MOŽNOSTÍ BEZHLAVĚ CO VÁS NELIDSKY NAPADNE,NUTÍTE NÁM PŘEDSTAVY MLČTE A NEKOMPLIKUJTE,SCHŮZE NÁS UNAVILA BLBOST SKARTA A PRACHY Z KASY VYHOZENÉ NAŠÍM POSLÁNÍM UKONČENA,JDEME DOMŮ,VÝPLATA NÁM NA TY SKARTY NECHODÍ,KDYŽ JSME HRADNÍ,VY SI POČKEJTE AŽ DOJDOU ALMUŽNY OTOČENÉ U SPOŘITELNY,KTERÁ VÁM ZDRŽÍ PŘÍJEM,PROTOŽE MY JSME TO HODINY ZA VAŠE PENÍZE VYMÝŠLELY,ABY JSME V PRÁCI NESEDĚLY JEN TAK A ZBLBLY VÁS O CO VŮBEC JDE.TAK TO NEŘEŠTE,STEJNĚ VY Z TOHO MÁTE JEN VÝSMĚCH A POHRDÁNÍ ZA MILIONY S SKARTY JAKO BONUS DO PENĚŽENEK,KTERÝ ZAHODTE NA TY DROBNÉ A SKARTU POSTAČÍ IGELITKY A KAPSY,PROTOŽE NEUŠETŘÍTE,NEVÍTE KAM DŘÍV,VŠE NÁM ZAPLATTE,NEPŘEŽÍREJTE SE,KUPTE TO SVINSTO,KTERÝ VÁM SEM NECHÁME VOZIT ZA PÁR,ABY JSTE NA LETÁCÍCH VĚDĚLY JAK UMÍME PORADIT UVAŘIT ZA MÁLO Z NĚČEHO CO VÁS NASYTÍ,NEPOTĚŠÍ,ALE ZABIJE SVOJÍM SLOŽENÍM ŽRÁDLA S JEDY PRO SKARTAKY,KTERÉ POZNÁME PŘI POHLEDU NĚČEHO ZELENÝHO,ČÍMŽ BUDOU PLATIT JAK JME ROZHODLY.NEŽ NÁS ZAČNETE SRÁT A MY TO ZRUŠÍME Z DŮVODŮ TO JE FUK ZASE VYCÁLUJEM POKUTU Z KASY HRADNÍ,ŽE TO NECHCETE A MY TO TAK DRAZE VYSEDĚLY,PROSADILY,NATISKLY,VNUTILY TO K VÁM,KDYŽ CHCETE ŽRÁT ASPON NĚCO,ALE BUDE TEPLO TRÁVA ROSTE A KARTU MÁTE JAKO HISTORICKÝ MOMENT NAŠÍ VLÁDY.ŽERTE TRÁVU POKUTA VYSMÁTÉ SPOŘCE SI PŘIJDE NA SVÉ,MY ŠKODNÍ NEBUDEM JSME UČENÍ A VÍME JAK DO KASY I Z NÍ.MY JSME SE SPLETLY,PLATIT YA SVOU BLBOST JAKO VY KDYŽ V PRÁCI MÁTE PROBLĚM NEBUDEM(Z VLASTNÍCH PENĚZ)ZA SVOJÍ DEBILITU,JSME STUDOVANÍ A VYSEDĚLO SE TU I NAŠE BLAHO JAK NEUBRAT Z VLASNÍ KAPSY NADUTÉ,KDYŽ Z KASY TO NÁS NEBOLÍ.TAK TO VIDÍM JÁ VÁS TAM A NEBOJÍM SE I S CHYBAMI PSÁT V ČEM TU ŽIJEM.CO TRPÍME,ZMĚN V ŽIVOTĚ JSEM PROŽILA DOST,ALE VAŠE VLÁDA SE DOČKÁ ZA SVINSTVA,KTERÝ VIDÍ JAKO NAŠI NECHÁPAVOST SITUACE ČR.BLBÝ JSOU ASI CHYTŘEJŠÍ,KDYŽ SE TĚŠÍ CO ZBYLO,VĚŘÍ TOMU CO ČLOVĚK DOKÁŽE,KDYŽ JSOU UVNITŘ LIDI A LIDI TAKOVÝ A BASTA,KTEŘÍ SI SAMY TENTOKRÁT POSADÍ NA VAŠE MÍSTA TY SPRÁVNÉ A SLUŠNÉ,KDO VÍ KDO BUDE PÁN VŠECH.TEN CO POMŮŽE,NEOKRADE,BUDE MIT ČAS A SRDCE PRO KAŽDÉHO,KDO NECHCE VYMAZAT CHAMTIVOSTÍ A VŠÍM ZLÝM TU NAŠI ČESKOU ZEM,KTERÁ VOLÁ O POMOC.OBČANY CO PŘEJÍ I JINÝM,ČESKOU ZEM KDE JSME DOMA A NECHCEM UTÍKAT,ALE OBSTÁT ZACHRÁNIT CO O NÁS HISTORIE PÍŠE,CHARAKTERISTIKA LIDÍ TADY,KUCHYNI CO CHUTNÁ A NEZABÍJÍ,ZELENINOU,KTERÁ STÁLA DŘINU NAŠICH ZEMEDELCŮ,NAŠE ŘEMESLA,UMĚNÍ,POVAHY LASKAVOSTI,UČENÍ ÚCTY,ŮSMĚVU,POZDRAVŮ,SLUŠNOSTI,OTEVŘENÝCH OČI VŮČI JINÝM-KTERÝM POMOCT SE DÁ A CHCE,ZNIČIT ZLO,NENÁVIST CO TU JE A MĚNIT SEBE,ABY NÁS NEPORAZILY HRADNÍ,BEZCITNOSTÍ A NÁZORY A PENÍZE CO JSOU DŮVODEM TAM BÝT NEDŘÍT NIKDE,JEZDIT A ŽÍT NAPLNO,PROTOŽE JE NĚCO JAKO NÁPAD SKARTY CEJCHOVNÍ NEPOTKÁ:)TAKŽE STYDĚT SE MŮŽEM JEN MI CO JI MUSÍME MÍT,ABY ALMUŽNU POSLALY ,ŠIKOVNĚ OKRADLY.NEBUDU RADĚJ BOHATÁ,NEUVIDÍM MOŘE A SVĚT A TO CO MAJÍ ONI,BUDU OBYČEJNÁ ŽENSKÁ MEZI TISÍCI,ALE ZŮSTANU SVÁ A NEUTEČU JINAM,KDE HŘEJE KLID A ŽIVOT JINÝ,POČKÁM SI A KAŽDÝ ČLOVĚK CO TU JE TU MÁ BEJT,POZDRAVÍM KAŽDÝHO,POHLADÍM,POMŮŽU KDYŽ TO TAK JE,BUDU SE RVÁT DÁL A DĚLAT TO CO MI PŘINESE JISTOTU A HEZKÝ POCIT,NEPLAKAT,ŘÍCT CO CÍTIM A MYSLET NA VÍC LIDÍ NEŽ NA SEBE SAMOU.STUDOVAT NEBUDU,ABYCH NESEDĚLA S NIKÝM PODOBNÝM U HONOSNÝCH OBĚDŮ,MNOHA VÝBĚRŮ A MINIMALNI CENY CPAT BŘUCH,KDYŽ TADY LIDI MAJÍ HLAD,TRPÍ NEMOCEMI CO SE MUTUJÍ A TROPÍ UTRPENÍ,ZABÍJÍ-PROTOŽE JSOU ZBLBLÍ TÍM V ČEM ŽIJÍ A CO JIM NABÍZÍ VLÁDA,ČLENOVÉ AJ,BLBKY BEZOHLEDNÝ-CO MÍSTO SKARET A J,MŮŽOU POMOCI MYŠLENÍM HRADNÍCH,PODSTATY TĚCH MÍST A SEDĚT TAM PRÁVEM,UVĚDOMIT SI CO SE JIM DOSTALO A KLANĚT SE KAŽDÉMU OKOLO,DOLE,KDEKOLI TU PROTOŽE MY SKARTÁCI I JINÍ JAK SI NÁS DĚLÍTE,NEPOTŘEBUJEM FURT ČLENIT STRANAMA A JINAK TUPĚ,BRÁT SE STEJNĚ A DĚLAT POTŘEBNÝ ZÁLEŽITOSTI ZA A PRO NÁS ,ČESKOU ZEM,MUSÍME SE STYDĚT CO VYVÁDÍTE A VŠICHNI,PROTOŽE JSTE JAKO VIZITKA TÉTO ZEMĚ,VIDÍ VÁS A SRAČKY CO PÁCHÁTE BEZ ČEHOKOLI KAM TO VEDE A CO KOLIK Z NÁS UŽ NEUNESE,PROTO BOLESTI A BEZNADĚJ JE NA VAŠÍ HRUDI,KREV NEJSLABŠÍCH CO TO UKONČILY I S BLÍZKYMA,KDYŽ NENAŠLY POMOC A DŮVOD TO NEUKONČIT,KDYŽ TO NIKAM NEVEDE.TOTO JE TAKY JEDEN FAKT K ŘEŠENÍ,ZABRÁNIT LIDEM DĚLAT SI KONEC SÁM,KDYŽ NENÍ KOMU ŘICT POMOC.KDO BY SE ZAJÍMAL CO TU KOHO TÍŽÍ,CO TADY MÁME ZA TRABLE,KTERÝ NAMÍSTO ZLODĚJIN SKARTA,MOHLY POMOCT ŽÍT A ZŮSTAT ČECHEM,KDE LIDI NEJSOU ZLÝ,ZACHRÁNIT VÝCHOVU VŠECH,KDE RADOST,SMÍCH,PLÁČ,ŠTĚSTÍ I ZDRAVÍ MUSÍ BÝT PRVNÍ K ŘEŠENÍ.NE TO CO UKAZUJETE VY.ASI NEŠ VZDĚLANÍ BY TAM MOHLY SEDĚT OBYČEJNÍ,JINÍ Z ŘAD.NEOKRADLY BY CO MŮŽOU A MÍSTO CHYTOSTÍ CO SMRDÍ NADÁLKU JE RADŠI NECHAT ROZHODOVAT SRDCEM,OČIMA,OSUDEM A ZKUŠENOSTMA CO OPRAVDU POSTAVÍ VŠECHNO TU CO MÁME NA NOHY,KLIDNĚ S ROZVAHOU A NAZORY OSTATNÍCH CO CHTĚJÍ KRÁTKEJ ŽIVOT UŽÍVAT A NE NECHAT NIČIT SOBCAMA CO POZNAJÍ SVĚT A NEMAJÍ STAROSTI,KTERÉ TU JSOU,NEZAJÍMAJÍ SE CO JAK FUNGUJE,ABY KAŽDÝ PENÍZE DOSTAL DLE ZÁSLUH A NE VYČŮRANÝCH MĚŘÍTEK.KDYŽ CHCI DOBRÝ BÝT I V CHUDOBĚ MUSÍM ZKUSIT ŽÍT.TAK TO VIDÍM JÁ,SMUTNÁ,NAŠTVANÁ JAK TO TU JE.POTKAT JE NECHCI,NESTOJÍ ZA TO VIDĚT LIDI Z HRADU,NEPOCHOPILY CO JE JEJICH ZÁJEM BÝT KDE JSOU A CÍTÍ SE SCHOPNÍ KAM TO DOTÁHLY TAK SLEZTE DOLŮ TADY JSTE JAKO MOR STÁTU.BĚŽTE JEN TAK MEZI NÁS PODEJTE RUKU NĚKOMU,POZDRAVTE A ŘEKNĚTE KDO JSTE,MLUVTE S TĚMA KTERÝ VÁM DALY BLBCI VÁŠ PŘÍJEM A POHODLÍ NE S NEBO BKARTU ATD.PROČ VÁM PLATY CHODÍ KAM JE POŠLETE?TĚCH PÁR PENĚZ CO HODÍTE DO DÁVEK,KDYŽ LEPŠÍ VĚC JAK VYLEPŠIT ŽIVOT NÁS V ČR,VÁS NENAPADNE VYMYSLET.ZAŘÍDIT PLAT CO UŽIVÝ A NENÍ K SMÍCHU,MOŽNOSTI BEZPEČÍ,DŮVĚRU,POCHOPENÍ.TO TU NENÍ POTŘEBA ŘEŠIT A ZADARMO JINAK?TO VY JEN NEVIDÍTE JAK TO TADY JE.DÍKY VÁM.TAK SI UŽIJTE CO JSTE BEZ HANBY DOKÁZALY A CO JSTE,SKARTU BÝT VŠEMA VÁM DOJDU NALEPIT NA ČELO,SEŽERTE SI I TO CO JSOU DÁVKY,KDYŽ PRÁCI JSTE ROZPRODALY,ZNIČILY.ZÁVIDTE LIDEM TU ALMUŽNU CO VY UTRATITE ZA DEN A JINÍ .....VYMYSLETE JINOU KARTU NA LIDI JAKO JÁ CO PÍŠÍ DLOUHO ANIŽ TO NĚKDO PŘEČTE,ALE NESEŽEROU VÁM ZLODĚJINY A POKRYTECTVÍ,CHTĚLA BYCH BÝT NĚKDO KDO MŮŽE UDĚLAT VÍC,ALE KDYŽ JSTE NAŠÍ ELITOU VY STYDÍM SE JAK PŘES VŠE VÁS NEJDU SESADIT MOJE OMYLY V ŽIVOTĚ JSEM SI UVĚDOMILA,ALE BYLY K NĚČEMU A PRO NĚCO,LITOVAT NEBUDU,DĚKOVAT JO JÁ SAMA POCHOPILA KDE JSOU MEZE.VY VAŠE CHYBY NEZAPLATÍTE Z VLASTNÍCH VÝPLAT,KDY BY VÁS DRTIL EXEKUTOR,KDYŽ POCHYBÍŠ .ZAPLATÍŠ,VLKY NA NÁS,ALE TOTO JSOU VAŠE CHYBY,ZTRÁTY,KTERÝ KDYŽ JSTE TAK ŠTUDOVANÍ STOJÍ A BUDOU STÁT MOOOC.PROČ NEZAPLATÍTE Z VAŠICH O MOC VĚTŠÍCH VÝPLAT ATD.PŘÍJMŮ TENTO PRŮSER DO HALÍŘE BEZ STAT.KASY TA TO NEVYMYSLELA MÁ PENÍZE NÁS LIDÍ.ZAPLATTE SI VAŠE MÍNUSY SAMY NA SPLÁTKY,ŮROKAMA.ČÍM DŘÍV TÍM LÍP,ABY TAKY NĚKDO CHYTŘE NEVYMYSLEL JAK SKONČÍTE NA ULICI.MĚLY BYSTE PLATIT JAKO JINÍ V PRÁCI CO POKAZÍTE I KDYŽ JE TO MOOOOC,ASPON BYSTE POZNALY SAMY KAM VEDOU VAŠE DÍLA A PŘESTALY BY STE SRAT SOBĚ TAK JA SERETE NÁM DO HNÍZDA,DLUHY,ZDRAŽOVÁNÍ VŠEHO,POPLATKY,PLAT CO NESTAČÍ JÍDLA PLNÝ KONTAJNÉRY,KDYŽ SKARTY NEZAPLATÍ ANI ZCELA BĚŽNÝ ŽIVOT CO JSTE NASTAVILY.RADŠI VYHAZOVAT,NEŽ MYSLET CO SKARTY STÁLY A K ČEMU .ŠKODA TĚCH PENĚZ JINÍ BY JE UŽILY A POTŘEBOVALY,UMÍRAJÍCÍ DĚTI S NEMOCÍ,KOLIK Z TOHO CO STÁLA TA BLBOST,ABY SI NĚKDO NAHRABAL BY MOHLO ZACHRÁNIT?KOLIK LIDI NEMÁ NA LÉKY A UTOBUS,KRAVINY CO TAKY NEJSOU ZADARMO I KDYŽ SE BUDETE DUSIT,ŽE INHALÁTOR NEMÁTE,PROTOŽE K DOKTORU MUSITE PLATIT BUS,U NĚHO POPLATEK PŘI NEJMENŠÍM,POKUD TO NENÍ DALŠI KRAVINA CO SE PLATÍ,POTVRZENI PAPIRU U LĚKAŘE.COPA I MÁVNUTÍ TŘÍ MIN.CÁRU S PODPISEM A RAZÍTKEM NEMŮŽE BÝT ZDARMA?PROTO HOLDA DĚTÍ JSOU K SMICH,KDYŽ VIDITELNĚ NEMAJÍ ANI NA TO PLUS OSTATNÍ NA TÁBOR,VÝLET AJ.NA TOTO TY PENÍZE NEMOHLY PADNOUT?HLAVY VAŠE NAPADLO SKARTA?JE MI ZLE PSÁT O TOM CO MUSÍ VIDĚT VŠICHNI NORMÁLNÍ,ALE SERETE NA TO POMÁHAT A BÝT NA NĚCO.NECHALA BYCH VÁS PROJÍT SE PEKLEM TOHOTO STÁTU CO Z LIMUÍN NEMÁTE ČAS VIDĚT A PROČ.KOUKNĚTE V NEMOCNICICH NA NEMOCNÉ,ČEKAJÍ NA CO ANI NEVÍM,VÍM NA ZÁZRAK CO SE PLATÍ,NĚCO CO STOJÍ MILIONY,ALE NEKONČI DOPRDELE V KOŠI A JINÝM NĚKOLIK MĚSÍCU NEZASÝRAJÍ PŘI VŠEM MOZEK,KDYŽ I DEBIL VÍ,ŽE JE TO HOVNO PROPLACENÉ ODEVŠUD I VÁM ZA PROSAZOVÁNÍ,NIKDO NESTOUPNE A NEŘEKNE PRAVDU CO TOTO ZATĚŽUJE SÍNĚ,KDYŽ KARTY NENÍ ZÁZRAK,NĚCO CO JE NUTNÉ.PANEBOŽE CO VÁS JEŠTĚ NAPADÁ,PROTOŽE TAKTO NORMÁLNÍ SMRTELNÍK BLBEJ BYT NEMŮŽE NATOŽ TOLIK NARÁZ,A MY SE MÁME UČIT,ABY BYLO LÍP JAK VÁM?KRÁST NECHCI,NEBUDU A UČIT NEPOTŘEBUJEM,VY JSTE NAŠE ŠKOLA ŽIVOTA JAK VEŘEJNĚ PANOVAT PŘED CELÝM SVĚTEM S NÁZORY A ROZHODNUTÍMA JSTE VY,OSTUDA HOSPODAŘENÍ A VŮBEC,MARNOSTI,KOHO STE ZACHRÁNILY?JEDNO PLUS PRO SKARTY A JINĚ.VEM DO NÁRUČE DĚCKO S RAKOVINOU,NEHYBNÝ,LEŽÁKY CO NEMAJÍ POMŮCKY PRO ŽIVOT,RODIČE NA CESTY ZA NIMA NATOŽ KRUCI NA ZASRANEJ BANÁN,POMERANČ PRO RADOST A UŽITEK.STÁLO BY TO TO CO NEMÁME.PROTO TO NEMŮŽEM PRO SVÉ DĚTI UDĚLAT,JEZDIT,KUPOVAT-MY NEVYMÝŠLÍME TA ÚŽASNÉ SVINSTVA ZA NENÁVRATNÝ,ZNEUŽITÝ,PENÍZE Z NAŠÍ KASY JAKO VY A PROTO,MÁME S KARTY CO NÁM BANÁN NEZAPLATÍ KDY CHCEM POTĚŠIT MILOVANÉ CO ZÍTRA NEMUSÍ ŽÍT,DÍKY NĚČEMU CO BOHUŽEL S SKARTAMA NEOVLIVNÍME ZA TY MILIARD\,DOSMRTI SI MUSI ŘIKAT PLNO LIDI PROČ JSEM MU NEMOHL DÁT ASPON TEN BANÁN A POHLAZENÍ KAŽDÝ DEN TAK MÁLO V JEHO KRÁTKÝM ŽIVOTĚ.KDY NEPROSIL O ZÁCHRANU,PROTOŽE TU LIDI BRZY POCHOPI JAK A KDE JSOU.BOJ VZDAJÍ,CO DO VÍNKU NEDALA TO TAM NEHLEDEJ.TOLIK VÁS TAM SEDÍ A VŠICHNI MŮŽETE ZMĚNIT MOC,VŠICHNI NANIC,VIDÍTE JE NA SVOJE NOSY.VŠE CO VY MŮŽETE ZMĚNIT A KAŠLETE NA TO,NEJEN PENÍZE ALE I UTRPENÍ,BOLEST,HLAD,SMRTI,SEBEVRAŽDY,VRAŽDY TO DÁVÁM ZA VINU VÁM,ANO NE RODINÁM TĚCHTO OSUDŮ VŠICHNI MŮŽETE ZA TOTO SKARTY JE DÍLO CO VÁM BRALO ČAS,NAMÍSTO POCHOPIT ZOUFALSTVÍ LIDÍ,KTEŘI NEUNESOU JAK SE DOSTALY NA DNO A SKARTA V KAPSE NĚJAK NEFUNGUJE.POZDRAVUJTE DOMA A PYŠNĚ SI POKECEJTE S RODINAMÍ JAK BYLO V PRÁCI,KDE JEN ZABÍRÁTE MISTO NĚKOMU ,KDO VÍ LÍP PODSTATU VYVOLENÝCH.I POPELÁŘ BEZ MATURITY BY VYMYSLEL UŽITEČNĚJŠI JEDNÁNÍ JAK A CO JE POTŘEBA.PRVNĚ JSTE MĚLY PROJÍT MANUÁLNÍM ŽIVOTEM,VAŠE VYSOKÉ JSOU V URČITÉM SMĚRU PRO NAŠI ZEM A OBČANY BUD MOC VYSOKÉ NEBO TUPÉ.PŘI DALŠÍ ZTRÁTĚ DRAHÉHO JEDNÁNÍ CO VYLEPŠIT OD VÁS UŽ NIC NEČEKÁME,POCHOPILY JSME JAK DLOUHO JEŠTĚ BUDE TRVAT S VAŠIMY VÝKONY VE VLÁDĚ,KDY DÁVKY ZAČNETE HAZET ZA JÍZDY Z KOČÁRU SPODINÁM,KDO ZÁMÁVÁ ZELENOU TOHO TREFA NEMINE.KDYŽ JSOU NA HOVNO PO NAŠOM NO TAK SRANDU NADĚLAJÍ,DYT PRO VÁS ZA NÁS TO POSLEDNÍ CO VASE JEŠTĚ ZBYDE.:)HEZKÝ DEN,KDYŽ JINI SPÁT NEMOHOU. VÁM SE HAJÁ RŮŽOVĚ A I BEZ BRÝLÝ,I TAK SE ŽIJE V ČESKU U HRADNÍCH

  • Jana

    vloženo 16.12.2012 14:19:43

    Je to největší svinstvo, které tato vláda udělala postiženým a starým lidem, víc k tomu nemám co dodat.

  • Hana

    vloženo 26.10.2012 13:27:57

    Tak jsem z toho jelen! Rodičák mi půjde na SKARTU tam si peníze vyberu a budu je muset přenést do české spořitelny, kde si je vložím na účet a tam mi teprve odejde platba na inkaso? Chápu to tak dobře? Bože jak jednoduché-ale jen pro ty, kdo ji nevlastní, že!?

  • Ender

    vloženo 9.10.2012 08:23:46

    jsou to svině, všechny pozavírat počínaje Drábkem. Toto není možné co už si dovolují. Jeden tunel za druhým, vyhozené peníze a super kšeft pro nejhnusnější banku v ČR.

  • Dana

    vloženo 2.10.2012 15:59:47

    Dnes jsem musela navštivit úřad, jelikož přecházím z mateřské na rodíčovskou podporu.Když jsem se ale dozvěděla, o nutnosti zřízení jakési S karty,malem to se mnou seklo.Jak je v našem prý (demokratyckém státě) něco takového možné važně nechápu.Naprosto souhlasím s Paní Evou a Jarou.Mam sice dvě malé a zdravé děti,ale i tak je to pro mě nepředstavitelně vše zkomplikované.Stačí podotknout pro začátek že bankomat tu máme na schodisti bez najezdu pro kočárek.Nikdo po mě nemůže přeci chtít,abych nechala dítě v kočárku a odešla vybrat peníze.Jsem znechucená ,vytočená....Chtělo by to naše slavné politiky vymlatit,jinak se to nezlepší.

  • Jara

    vloženo 30.9.2012 22:56:00

    Ten článek nad Komentářema by měl být nějakým způsobem rozmnožen a otisknut na všech místech, na kterých se takto rozhodlo a nejen tam. Pryč s dnešní vládou a slavným parlamentem, ba i senátem. Je to HANBA. A to, co paní Eva napsala, je bohužel silně pravdivé. Sama mám postiženého dospělého syna. Ano, kontrola státu nad našimi penězi je urážející, ponižující, diskriminující. Ti slavní schvalovači zákonů, co berou nehorázné sumy za většinou jen "sezení v lavici a zvedání ruky" nevědí, o čem hlasují. Nevědí, co je to žít s postižením nebo s postiženým. Nevědí, jak je to všechno ztížené a akorát nám komplikují ještě víc už tak zkomplikovaný život. Na alkoholiky stát doplácí a rád!, vždyť z alkoholu stát těží. Gamblerů si nevšimne vůbec nikdo z toho samého důvodu. A rómská komunita? No comen. Komunistům jsem fakt nefandila. Ale to, co se děje v téhle ... demokracii?!? Poctivý člověk, který si léta odtrhával z mála a spořil na spoření postiženého dítěte, aby se v budoucnu mělo se mnou líp, nyní jako opatrovník, utře nos. Všechny úspory zablokuje stát! Jak sprosté. Kdybych je raději propila a proházela bednou, měla jsem z toho aspoň krátkodobý "požitek". Takhle z toho nebudu mít nic a můj syn také ne. A až jednou nebudu, penízky si pak rozdělí kdesi kdosi pro sebe. A to prý žijeme ve svobodné zemi...Fuj!

  • Eva

    vloženo 26.9.2012 20:07:16

    Kdysi někdo někdy prohlásil, že vláda, která se neumí postarat o staré a nemocné, je vláda veskrze špatná. Mám sama postižené dítě, jehož jsem opatrovníkem.Zvládám, protože jsem relativně zdravá. Nicméně lituji všechny ty, kteří společně se mnou, zdravou , absolvují všechny ty pochůzky, čekání, vyplňování formulářů, přecházení z patra do patra, z jedné instituce do druhé, prostě všechny ty neskutečné byrokratické procedury, aby jim bylo přispěno něco málo k pouhému přežití. Bohužel jsou nemocní, vesměs se neumí bránit, tak proč se s nimi moc mazlit. A ta karta navíc, vždyť už je to jedno. Možná, že kdyby naši vládní činitelé si jen zkusili představit situaci těchto lidí,kteří jak je vidět, je moc nezajímají, začali by i přemýšlet, jak jim ulehčit, nikoliv ztížit jejich úděl. Takže mám pocit, že tato vláda rozhodně není vládou , kterou bychom měli dále podporovat. A braňme ty nemocné, kteří sami nemají sílu a ni možnost si pomoci sami.

Přidat komentář...

Naši partneři:

HelpnetGreen Doors Fokus Praha Časopis Vozíčkář Časopis Vozka Časopis Psychologie Dnes Bayer

Spolek Dobré místo, z.s.© 2011-2024 Lidé mezi lidmiZdravotně-sociální portál |