Každý desátý člověk v České republice žije se zdravotním postižením.

Ty vážně nejsi normální!

9. 4. 2012
Tohle zvolání si jistě vyslechl už každý z nás. Kdykoliv udělám něco, co se jen malinko vymyká zaběhnutým zvyklostem, ozve se odněkud, ty nejsi normální. Nemám to slovo ráda. Schovává se za něj každý, kdo nedokáže vidět a tolerovat jakoukoliv odlišnost. Normální se mění s časem i místem. Normální je stejně relativní a subjektivní jako krásný, chutný nebo voňavý. V Japonsku je normální u jídla hlasitě mlaskat, je to výraz uznání hostiteli a kuchaři. Já už ve školce a od rodičů slýchávala, že se žvýká se zavřenou pusou. A přiznávám, že mě znechucují dorostenci, co v tramvaji zpracovávají žvýkačku tak usilovně, že je slyším i přes sluchátka v uších, a pohyb jejich čelistí mi nápadně připomíná dojnici na pastvě.
Ty nejsi normální, říkali mi, když jsem se v osmnácti nevdávala a nechtěla jsem ve dvaceti rodit. Ty nejsi normální, slyšela jsem o pár let později, když jsem se rozhodla otěhotnět krátce po revoluci, když všichni ostatní začali cestovat a podnikat. Ona není normální, bylo vidět a cítit z reakcí lidí, když jsem si v restauraci objednala jídlo a svého syna přiložila k prsu, taky měl hlad. Ty vážně nejsi normální, slýchávám od některých, když se na veřejnosti hlasitě směju nebo si zpívám na cestě odněkud někam. Jsi normální, ptá se máma, když se rozbrečím kvůli rozbitému hrnku.
Ty vážně nejsi normální, říkáváte pohrdlivě ve chvíli, když máte na jazyku, ty jsi blázen. Bez ostychu a přemýšlení použijete, on není normální, pro člověka s duševní nemocí. Ale ani ve snu by vás nenapadlo říct, on není normální o dědovi, kterého trápí artritida, nebo o dětech, co bojují s astmatem. Není nemoc jako nemoc? Nenamáháte se přemýšlet nad tím, co říkáte. Používáte snadná a naučená klišé. Duševní nemoc má prostě nálepku blázen. Pro většinu z vás to dodnes není nemoc, ale lenost a šílenství. A přitom stačí tak málo, jen poslouchat a přemýšlet.
Normální. To slovo mě vážně štvalo. Tak jsem hledala ve výkladových slovnících a chytrých knihách. Vyskočila na mě přímo záplava synonym, jednoduchý, obyčejný, běžný, obvyklý, četný, rozšířený, navyklý, přirozený… Jednoduchá tedy nejsem, ale složitý způsob myšlení mi život spíš komplikuje. Obyčejná taky ne, jsem jedinečná a neopakovatelná jako každá živá bytost. Běžná mi připadá tak velikost mých bot a obvyklá moje touha po štěstí. Při četnosti a rozšířenosti se o mě pokoušel záchvat smíchu. A najednou je to jasné. Nejsem normální a nejsem obyčejná. Stejně jako ve své době nebyl Mikuláš Koperník, když tvrdil, že Země obíhá kolem Slunce. Stejně jako nebyl Pablo Picasso, když slečny z Avignonu namaloval jako v rozbitém zrcadle. Stejně jako každý, kdo je něčím odlišný nebo jedinečný.
Ty vážně nejsi normální. „Nejdřív definuj normálnost,“ odpovídám dnes s úsměvem. „Za prvé nevím, co to je, a za druhé mě to uráží,“ parafrázuju krásnou českou pohádku. A těm nechápavým, bez nadhledu, smyslu pro humor a tolerance, odpovídám prostě jen: „Nejsem normální a jsem na to hrdá.“
Iva Borak

Iva Borak

Jsem žena. Jsem realista. Vyrostla jsem vedle svého postiženého bratra. Žiju se svými téměř dospělými dětmi a mnoho let také s periodickou depresívní poruchou. Miluji slunce, čokoládu a lidi se smyslem pro humor. Nesnáším bezmoc, bezohlednost a předsudky. Koukám kolem sebe a používám vlastní hlavu

Poslední články autora

Osladím si ráno 20631x, 23.2.2012
Čekání na slunce 155478x, 18.3.2012
Reforma nebo deforma ? 7063x, 7.5.2012
Měla jsem zlý sen 5020x, 29.5.2012
Dívka a muž na zemi 3805x, 29.5.2012
Hudba, festivaly a bariéry 3520x, 15.8.2012
Deprese je zákeřná nemoc 3717x, 29.8.2012
To musíš zvládnout 2714x, 8.9.2012
Úklid vlastní hlavy 2683x, 8.9.2012
Pomoc! Nechci sKartu! 5992x, 25.9.2012
Tančím nejlíp, jak dokážu 2876x, 13.10.2012
Rovnováha vlastního já 2780x, 28.11.2012
Chodníky a čistý stůl 2450x, 10.12.2012
Přání a předsevzetí 2384x, 8.1.2013
Vánoce v ponožkách 2420x, 8.1.2013
Jsem neviditelná 3220x, 12.2.2013
Dotýkejme se 2646x, 6.3.2013
Zdravěji a pomalu 2398x, 26.6.2013
Supermarket nebo obchůdky? 1848x, 17.12.2013
Na hubnutí se musí jinak 1847x, 30.1.2014
Diskriminace slušnosti 1774x, 10.6.2014
Byla to bojovnice 1562x, 16.1.2016
Jsem divná 1511x, 21.4.2016
Udělala jsem si radost 1341x, 2.6.2016

Komentáře

  • EVA

    vloženo 17.12.2012 18:05:05

    Ivko, moc se netrap, kdo je dneska normální, a kde je ta hranice. Třeba nejsou normální ti ostatní.

  • GVKB

    vloženo 16.11.2012 09:32:05

    Nechci být prezidentem, protože jsem normální člověk, jenom nenormální člověk, se zde chce stát prezidentem republiky, v tomto nenormálním světě, kde je vše postavené na nenormálnosti. Normální je být svobodný, a moci si určit svojí budoucnost, nikdo zde není svobodný, ani prezident této republiky, není zde svobodný, každý je zde ubohým bezvýznamným otrokem konzumní civilizace, vyráběj a konzumuj, to je princip tohoto ubohého lidského světa, vše ostatní jsou jenom; iluze, pohádky, dezinformace, pověry, mýty, ideály, sny, představy, atd. Z lidí se stali jenom živé stroje, co vyrábějí a konzumují, jde všude vždy jenom o to, aby každý zde mnoho vyráběl a mnoho konzumoval, potom společnost jako stroj dokonale ekonomicky funguje. Proč se pomocí lásky a sexu zde rozmnožovat, to nemá koncepci, a tak je zde logicky antikoncepce a potraty, protože jaký je to život, kdy musíme jenom vyrábět a konzumovat, nic jiného zde není možné totiž realizovat. Mnozí si myslí, že mají životní koncepci v tom, že zde soutěží a bojují o výhody a jistoty, to je jenom ubohá iluze, tím že soutěžíte a bojujete, tím jenom mnoho vyrábíte, a mnoho konzumujete, jste chyceni do geniální konzumní pasti, a rychle se zde opotřebujete, a tak se důchodu ani nedožijete. Mnozí mohou říci, když budeš zde zvolen za prezidenta, můžeš přeci změnit optimálně konzumní svět, a udělat jej pro lidi takovým, aby se lidem v něm lépe žilo. To je jenom naivní teorie, která v praxi nefunguje, prezident nemůže zde změnit optimálně náš malý konzumní svět, protože on se musí přizpůsobit velikým okolním konzumním světům, které obklopují náš národ. Změny zde nedělá politika ani ekonomika, skutečné změny zde dělá jenom moderní věda a technologie, politika a ekonomika to je jenom ubohá iluze, která lidem pomáhá překonat zlou realitu, ve které zde není v ničem žádná logická koncepce, protože je vše postavené na principu, výroby a konzumování. Kapitalismus již brzo skončí, a místo něj zde bude Robotismus, vše se bude točit kolem robotů s umělou inteligencí, a tak moderní člověk nebude mít již živý genetický mozek, místo mozku bude mít počítač s umělou inteligencí, napojený trvale bezdrátově na; internet, telefon, televizi, rádio, centrální dispečinky, atd. Vyráběj a konzumuj, to je bohužel nemoc, na kterou není lék, proto mě nevolte za prezidenta, já na tuto ošklivou nemoc, nemám bohužel žádný lék.
    http://youtu.be/pvbpQO41q-A

  • Amelie

    vloženo 27.7.2012 22:46:26

    Moc hezky napsané... I já to slýchám docela často a mé děti rovněž.

  • GVKB

    vloženo 20.5.2012 13:58:54

    Vše je zde založené na tom aby byl zde každý člověk normálním bláznem, zdánlivě jde o paradox, buď jsem normální nebo jsem blázen, nemohu být přeci normálním bláznem? Jsem zde v tomto času a prostoru od 30.3.1953. a prostorově jsem sem přišel v místě zvaném Piešťany ve Slovenské republice, od roku 1970 existuji v Praze a zde bydlím v 10 patře v Petrovicích, teď je mi tedy 59 let a jelikož jsem zde dlouho, tak jsem dospěl k závěru že každý člověk na světě je normální blázen. Já jsem blázen do; hudby, umění, politiky, jídla, pití, sportu, programování, atd. ano každý je zde do něčeho normálně zblázněný a tak je z něj logicky normální blázen. Jakmile se člověk co čehokoli zamiluje tak se do toho automaticky i zblázní a stane se z něj blázen, proč se musí každý do něčeho zamilovat to musí mít nějakou příčinu? Tou příčinou je naše inteligence která potřebuje nějaký pevný bod o který by se opřela a tím pevným bodem je to do čeho se zamilujeme. Jestliže se třeba Adolf Hitler zamiloval do Egoismu tak se z něj stal egoistický normální blázen, každý prezident je egoistický normální blázen, patří to k této funkci jaksi automaticky, ten kdo je zase altruistickým normálním bláznem se zase zde stává svatou autoritou v náboženství nebo u sekty. Každý normální blázen zde má svoje království, které miluje a ochraňuje, někdo má veliké království a jiný má jenom malé bláznivé království, záleží na tom jaké má onen blázen štěstí ve svém životě a v jaké se nalézá životní situaci. Problém nastává pokud blázen přestane být normálním a tak škodí agresivně ostatním bláznům, jako třeba to dělal Adolf Hitler a díky němu zemřelo zbytečně mnoho normálních bláznů. Je tedy třeba zavést elektronické automaty které budou u vstupu do podniků a institucí, aby do podniků a institucí nemohli vstoupit jedinci co nejsou normálními blázny. Pokud by takový automat zde byl v době kdy žil Adolf Hitler tak by jej nepustil do vládní instituce a tím by on nemohl napáchat tolik škod, prostě přijdete ráno do zaměstnání, posadíte se k testovacímu elektronickému automatu na vrátnici a on vám ukáže na monitoru, dneska nejsi normální blázen přijď zítra, třeba se tvůj stav zlepší, máš na to týden a po týdnu už dostaneš automaticky výpověď. Kolik prezidentů a řiditelů by asi na světě muselo díky těmto automatům dostat výpověď?

  • Yvona

    vloženo 19.5.2012 21:01:00

    Od srdce jsem se zasmála a i rozplakala. Jak pravdivé. Děkuji jste sakra dobrá

  • Mia

    vloženo 21.4.2012 00:22:40

    :) Bylo by krásný, kdyby se lidi naučili, že nebýt normální je normální...

  • Martínek

    vloženo 11.4.2012 01:16:07

    Jedním slovem KRÁSA. Ostatně proč tohle slovo nepoužít pro tento skvostně napsaný a prožitý postřeh. Krása, krása, krása!!! Slečny z Avignonu jsem nikdy neviděl, ale kojící matku ano a krásné mi to připadalo a připadá. Piš dál! Těšíme se na nové krásné věci.

  • Ota

    vloženo 10.4.2012 17:59:55

    Super!!! Hezky opravdově napsané! Měla bys psát víc. Zkus pro otíka text. :)

  • Ondra

    vloženo 10.4.2012 12:11:06

    Ivo - skvělý článek - paráda :-)...

    Absolutně s Tebou souhlasím, Ivo - jakákoliv odchylka od zaběhlého standartu je problém i v nynější "moderní" společnosti. Snad to, doufám, bude jednou (brzy) konečně jiné - uvolněné, pohodové a bez "zaškatulkování"...

Přidat komentář...

Naši partneři:

HelpnetGreen Doors Fokus Praha Časopis Vozíčkář Časopis Vozka Časopis Psychologie Dnes Bayer

Spolek Dobré místo, z.s.© 2011-2024 Lidé mezi lidmiZdravotně-sociální portál |