Každý desátý člověk v České republice žije se zdravotním postižením.

Reforma nebo deforma ?

7. 5. 2012

Reforma má věci vylepšit. Nemohu se však zbavit dojmu, že to, co vláda nazývá sociálními, daňovými a zdravotními reformami nemá ani tvar ani smysl. Řídím jen domácnost s dětmi a mizernými příjmy a stále se to snažím pochopit. Stát je zadlužený. Asi udělal chybu a vydal více peněz, než vydělal. To se občas stává i v dobrých rodinách. Pak naplánoval rozpočet se ztrátou. Tohle už není chyba, ale blbost. Ani já nemohu pořizovat nové věci, když neudržím v chodu ty stávající. Tak se rozhodl, že někde ušetří. Myšlenka je to chvályhodná, ale to provedení stále nechápu.


Zvyšuje daně. Čím více lidem sebere, tím méně budou nakupovat, tím menší bude spotřeba, tím méně se bude vyrábět a tím méně se do pokladny vrátí. Nevypadá to jako úspora.

V podivných výběrových řízeních vybírá pro práce firmy, které odevzdávají tak nekvalitní práci, že po několika měsících vykazují desítky vad. A záruční vady se neopravují. Konečná cena se často i u těch kvalitně provedených zakázek šplhá k dvojnásobku. Možná tomu nerozumím, ale neuzavírá se smlouva o dílo tak, aby cena byla konečná?


Ruší možnosti daňových úlev pro malé podnikatele a zvyšuje jejich povinné odvody. Takže z těch, co by se mohli sami uživit a státu odvést peníze, se stanou nezaměstnaní, kteří podporu naopak budou potřebovat. To taky nevypadá na přínos do státní kasy.

Zpoplatňuje vzdělání a ubírá školám a učitelům. Kvalitní pedagogové utečou a ti naštvaní a nedocenění nám těžko vychovají generaci, která bude vydělávat na naše důchody. A budou studovat jen ti bohatí nikoliv talentovaní? Není to šetření na nepravém místě?


Bere důchodcům peníze na dorovnání inflace. Peníze, které ve formě sociálního pojištění poctivě odváděli celý život, a když je mají dostat zpět, stát si je svévolně nechá. Tohle mi připadá jako okrádání těch, co se nemohou bránit. Jak se pak stát liší od vnuka, co okradl babičku o úspory na stáří?

Zvyšuje poplatky za pobyt v nemocnici. Ve státě, kde je v ústavě napsáno, že každý, kdo platí nemocenské pojištění, má právo na bezplatnou zdravotní péči, mi to přijde přinejmenším jako bezdůvodné obohacování.

Ruší nemocnice, snižuje rozsah a kvalitu zdravotnické péče. Pomalu ale jistě pojišťovny přestávají hradit nejpoužívanější léky, bez kterých se mnoho lidí neobejde. Kde je ta hranice, kdy se přestaneme léčit, protože na to nebudeme mít peníze? Bezmocně pak budeme roznášet nakažlivé nemoci, počet pacientů stoupne a pracovat bude méně lidí, méně se odvede zpět do pokladny a více vyplatí na nemocenských dávkách. Opravdu se takhle ušetří?


Snižuje nemocenské dávky pod hranici přežití. Nutí nás volit mezi uzdravením a zruinováním. Při minimální mzdě a 14denní pracovní neschopnosti je celkový příjem cca 5800 Kč. Obávám se, že to nestačí ani na nájem a tak vám stát vyplatí příspěvek na bydlení. Paradoxně až po třech měsících, a jen pokud prokážete, že na bydlení nic nedlužíte. Stát bere z jedné kapsy, aby vydal z druhé. A platí za to úředníky.

Zpřísňuje podmínky pro vyplácení dávek hmotné nouze. Nic proti tomu, ale vysvětlí mi někdo, proč krátkodobou pomoc nedostane samoživitelka, která pracuje, přitom si zodpovědně spoří a předčasné výběry by ji připravili o mnohem víc, než kolik by získala na dávkách od státu například při delší nemoci. Zato je vždy dostane ten, co nepracuje, pořizuje si další děti, které není schopen uživit a nemá nic, protože všechny peníze rozhází. Pojem krátkodobá sociální půjčka bez úroků tady nikdo nezná.


Systém sociální podpory přeorganizuje stát za veliké peníze tak důkladně, že přestane téměř fungovat. Pak ještě platí přesčasy a nemocenské přepracovaným státním zaměstnancům. Kdeže se to ušetřilo?

Bere peníze sociálním službám, které se starají o soběstačnost nemocných a postižených. Takže ti, co by s malou pomocí byli soběstační, skončí na lécích a v ústavech, což opět platí stát. Skutečně je to levnější?

Sebere podporu penzijního připojištění těm, co mohou spořit jen málo, zato nepochopitelně přidá těm, kteří mají dost na to, aby si spořili více. Takže šetří na nejchudších a podporuje bohaté?


Opravdu tomu nerozumím. Nemám ekonomické vzdělání, používám jen zdravý selský rozum řízený jasným předpokladem, že mohu vydat jen tolik, kolik vydělám. Šetřím na jiných výdajích než je vzdělání dětí, léčení nemocných nebo pomoc potřebným. Jestliže pevnost řetězu určuje jeho nejslabší článek, pak kvalitu společnosti určuje míra a úroveň zajištění jejich dětí, starých a nemocných. Jen blázen napadá nejslabší články řetězu, kterého je součástí a na kterém visí jeho budoucnost. Ledaže by měl zlatý padák. Totalitní vláda se snažila děti zuniformovat socialistickou ideologií, nemocné izolovat v ústavech, bezmocné odklidit z očí a staré schovat do starobinců. Jen aby nebyli vidět. Současná vláda se je snaží zdeptat a vyhladovět. Viditelně. Moc ráda bych se mýlila.


Iva Borak
Iva Borak

Iva Borak

Jsem žena. Jsem realista. Vyrostla jsem vedle svého postiženého bratra. Žiju se svými téměř dospělými dětmi a mnoho let také s periodickou depresívní poruchou. Miluji slunce, čokoládu a lidi se smyslem pro humor. Nesnáším bezmoc, bezohlednost a předsudky. Koukám kolem sebe a používám vlastní hlavu

Poslední články autora

Osladím si ráno 20630x, 23.2.2012
Čekání na slunce 155478x, 18.3.2012
Měla jsem zlý sen 5019x, 29.5.2012
Dívka a muž na zemi 3805x, 29.5.2012
Hudba, festivaly a bariéry 3519x, 15.8.2012
Deprese je zákeřná nemoc 3716x, 29.8.2012
To musíš zvládnout 2714x, 8.9.2012
Úklid vlastní hlavy 2682x, 8.9.2012
Pomoc! Nechci sKartu! 5991x, 25.9.2012
Tančím nejlíp, jak dokážu 2876x, 13.10.2012
Rovnováha vlastního já 2780x, 28.11.2012
Chodníky a čistý stůl 2450x, 10.12.2012
Přání a předsevzetí 2383x, 8.1.2013
Vánoce v ponožkách 2419x, 8.1.2013
Jsem neviditelná 3218x, 12.2.2013
Dotýkejme se 2645x, 6.3.2013
Zdravěji a pomalu 2398x, 26.6.2013
Supermarket nebo obchůdky? 1847x, 17.12.2013
Na hubnutí se musí jinak 1847x, 30.1.2014
Diskriminace slušnosti 1774x, 10.6.2014
Byla to bojovnice 1561x, 16.1.2016
Jsem divná 1509x, 21.4.2016
Udělala jsem si radost 1339x, 2.6.2016

Komentáře

  • věra

    vloženo 3.12.2012 23:58:26

    každý si k vám dovolí- to,co mu dovolíte. už nevím autora citátu- ale kdybychom jako národ- nedovolili pijavicím a vyžírkům, to co jim dovolíme- a by´T násilím je vypoklonkovali jako se to má s parazity udělat- nemuseli bychom si jen bezmocně stěžovat na osud.chce se to "pochlapit" a vyhubit zloděje a záškodníky

  • Jiřka

    vloženo 9.5.2012 13:11:40

    Ivanko, moc pěkně jste to vystihla. Tento stát okrádá jen Ty, kteří se poctivě živí, šetří a koupí si jen to, na co mají. Tady se mají dobře jen zloději, podvodníci a naši diskriminovaní spoluobčané, protože pro ně neplatí žádné zákony a povinnosti. Je mi líto nemocných, starých lidí a bezmocných dětí, tady jim nepomůže nikdo, pokud jsou finančně slabí a stát dává od všeho ruce pryč, kde má pomáhat!!!!! Oni se mají dobře za naše peníze a víc je nezajímá...... je to propast bezmoci.....

  • Denny

    vloženo 8.5.2012 00:22:29

    Paní Ivo, moc děkuji za velice pravdivý a výstižný článek a perfektní popis současné situace, která je postavena vzhůru nohama. To, co se děje poslední dobou, hlavně ve zdravotně sociální oblasti - především nemocných, jakkoliv hendikepovaných, trpících a lidí bez domova se nedá ani slovy popsat. V naší zemi fungují různé občanské sdružení, neziskové organizace, obecně prospěšné společnosti a řada dalších skvělých služeb, která se o tyto lidi velmi dobře stará. Bohužel řada z nich není podporována státem. Tyto organizace dělají něco, co náš stát ani dělat neumí. Přesto se tito pracovníci starají o tyto lidi za nízké platy, mnohdy na velmi malé úvazky, navíc pracují daleko déle i bez financí, protože vidí, že tito lidé pomoc prostě potřebují. A kolik papírů musí zpracovávat, evidovat na jednotlivého klienta. Ovšem nikde není jasně popsáno, odkud se tyto služby mají financovat a jejich budoucnost je nejistá. Přitom tyto organizace těmto lidem pomáhají dostat se zpět na vlastní nohy. Ptám se tedy, kde se stala ta chyba? Proč si lidé na nejvyšších místech ministerstva zdravotnictví neprojdou těmito organizacemi a nepopovídají si s klienty, zda jim tyto služby pomáhají a v čem. Myslím si, že Ti na nejvyšších místech o ně ani zájem nemají. Myslí především sami na sebe. Prosím Vás všechny - jakkoliv zdravotně hendikepovaní, nemocní, trpící pište Vaše životní příběhy, zkušenosti, protože jedině tak můžeme něco dokázat. Nemocných je daleko více, než lidí na ministerstvu. Pokud budeme jen mlčet, tak se nic nezmění. Když se dáme dohromady, tak nás bude hodně a to je pak velká síla něco změnit. Nemyslíte?

  • Eva

    vloženo 7.5.2012 17:28:06

    Tak Ivanko, tohle se ti povedlo, opravdu mám pocit, že ekonom jsi, protože jsi vystihla jádro věcí. Škoda, že takto neuvažují ti, kteří zákony schvalují. Moc dobré, já ekonom jsem a snad bych nevystihla lépe to, co jsi nazvala pravými jmény. Držím palce, snad to někdy někomu dojde....

Přidat komentář...

Naši partneři:

HelpnetGreen Doors Fokus Praha Časopis Vozíčkář Časopis Vozka Časopis Psychologie Dnes Bayer

Spolek Dobré místo, z.s.© 2011-2024 Lidé mezi lidmiZdravotně-sociální portál |